Vesti

0

NKSS: Javnost da reaguje na orkestriranu hajku protiv Gruhonjića, strahovladi stati na put

Izvor: Beta

NKSS: Javnost da reaguje na orkestriranu hajku protiv Gruhonjića, strahovladi stati na put

Izvor: N1

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) pozvala je javnost da reaguje na kako su naveli, orkestriranu hajku protiv novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Dinka Gruhonjića.

U saopštenju su podržali studente i profesore tog fakulteta koji su po navodima NKSS, „suočeni sa pritiscima da jedan član njihovog kolektiva bude otpušten zbog toga što u javnosti iskazuje stavove drugačije od onih koje promoviše sadašnja struktura vlasti“.

„Pored toga što direktno i nedopustivo ugrožava fizičku bezbednost profesora Gruhonjića, ova divljačka haranga od četvrtka blokira rad jedne visokoškolske institucije, koja je dovedena u situaciju da status njenog zaposlenog želi da diktira grupa studenata sa drugih fakulteta, na temelju falsifikovane izjave u opskurnom tabloidu, a uz pomoć ljudi van akademske zajednice koji su angažovani kao dodatni fizički izvršioci“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da se načinom na koji je organizovana i sprovedena, blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu „potpuno uklapa u matricu širenja kulture nasilja u društvu, kao još jedan od mehanizama demonstriranja pretnje i sile prema onima koji ne pokazuju oduševljenje postupcima vlasti“.

„Ne pristajemo da živimo u društvu koje se obračunava sa kritičkom mišlju, pritom koristeći najprljavija sredstva kao što su lažne vesti i video falsifikati radi bestijalnog pujdanja javnosti na čerečenje nepoćudnih. Pridružujemo se zahtevima da TV Prva bude najstrože kažnjena zbog objavljivanja falsifikata, neodgovornog podizanja društvenih tenzija i podsticanja nasilja. Glasno apelujemo na čitavu javnost da reaguje, da se pokrene i poveže u jedinstven front koji će nastupajućoj neslobodi i strahovladi stati na put“, piše u saopštenju Asocijacije NKSS.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR