Vesti

0

Gavrilović: Milenarizam je postala glavna ideologija u Srbiji

Izvor: Beta

Gavrilović: Milenarizam je postala glavna ideologija u Srbiji

Izvor: N1

Direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović izjavio je da je davanjem mogućnosti Milošu Vučeviću da bude premijer, Aleksandar Vučić postavio svog čuvara trona, a milenarizam (vera u skori dolazak Hristovog zemaljskog hiljadugodišnjeg carstva) je postala glavna ideologija u Srbiji.

Gavrilović je agenciji Beta kazao da je imenovanje mandatara „deo onoga što u Srbiji imamo od 2014. godine kao ličnu vlast Aleksandra Vučića“.

„Vučević je postao predsednik Srpske napredne stranke (SNS) posle formalnog odlaska Vučića s mesta predsednika partije, tako što je oktroisan (darovan) SNS-u od svog predsednika, bez kampanje i takmaca u kampanji kako bi to trebalo da bude u stranci kojoj navodno participira 700.000 građana Srbije. Slično se desilo i sada kada je Vučević od Vučića dobio mandat za sastavljanje vlade. Tako je mesija postavio svog čuvara trona, a milenarizam je postala glavna ideologija u Srbiji“, ocenio je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, Vučević je bio sporedan lik u izbornoj kampanji.

„Vučević nije imao program. Program je imao nosilac liste koji nije mogao da se kandiduje, jer ima već jednu javnu funkciju – predsednik Republike“, kazao je.

Gavrilović je istakao da je Vučević dva puta učestvovao u obmani javnosti i članstva SNS-a.

„On sam zna da nije predsednik SNS-a, a neće biti ni predsednik vlade, već onaj koji kaže ‘ko bi za vas glasao da nije mene’. Vučić je kontrolom medija preko REM-a, a koji je pod kontrolom zarobljenog parlamenta, uspostavio ličnu vlast urušavajući institucije“, naglasio je Gavrilović.

Kazao je da je Vučić još za vreme prvog mandata Ane Brnabić preuzeo poslove Vlade Srbije i tako postao predsednik-premijer.

„Na taj način je dvoglava izvršna vlast koju čine vlada i predsednik postala jednoglava. Iz te vizure davanje mandata za sastav vlade je samo ispunjavanje obraćanja datog u izbornoj noći 2022. kada je rekao da će Brnabić da izgura pola mandata, a da će nakon nje doći Vučević“, podsetio je Gavrilović.

Naveo je da bi shodno članu 6 Ustava Srbije i članovima Zakona o sprečavanju korupcije 41 i 40, stav 1, Vučević kao premijer mogao da pokaže integritet i povuče se s mesta predsednika SNS „čime bi bio prvi predsednik vlade koji bi poštovao Ustav i ne bi spajao javnu i privatnu funkciju“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR