Delegacija Evropske unije: Žalimo što je rukovodstvo Republike Srpske odlučilo da podiže tenzije

Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) optužila je danas rukovodstvo Republike Srpske (RS) za podrivanje ustavnog poretka BiH i pozvala ga za pregovarački sto.
Delegacija Evropske unije: Žalimo što je rukovodstvo Republike Srpske odlučilo da podiže tenzije
Foto: Pixabay

"Izražavamo žaljenje što je rukovodstvo entiteta Republika Srpska odlučilo da podiže tenzije, uključujući i predlaganje niza radnji koje podrivaju ustavni poredak BiH, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode", objavila je Delegacija EU u BiH na društvenoj mreži Iks.

Takav izbor ne samo da šteti interesima građana, već predstavlja i prepreku putu BiH u EU, navela je Delegacija EU.

"Zeleno svetlo za pristupne pregovore pokazalo je da dijalog, umesto eskalacije, daje rezultate. Još nije kasno za povratak za pregovarački sto", poručuju iz Delegacije EU u BiH.
 
Republika Srpska usvojila je 29. marta Nacrt izbornog zakona, iako Ustav BiH ne pominje mogućnost da entiteti u BiH sprovode izbore.
 
Takva odluka usledila je kao odgovor na tehničke izmene Izbornog zakona BiH, koje je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Kristijan Šmit nametnuo 26. marta.
  • Zemlja čudesa

    30.03.2024 22:03
    Međunarodno pravo?
    Školski primer zapadne verzije međunarodnog prava... Šta god da je potpisano lagano će se pretvoriti u svoju suprotnost uz neku priču o "višim interesima" (narodna dobrobit, pristupanje ovoj ili onoj organizaciji, međunarodne integracije...). Na kraju to neće biti uopšte ono što je na početku potpisano, izgubiće se i svrha i smisao tog dokumenta i ostaće, cinično, samo naziv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet