Dekanica PMF-a podržala Filozofski: Autonomija Univerziteta i sloboda govora u akutnoj komi

Dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Milica Pavkov Hrvojević podržala je kolege sa Filozofskog fakulteta, koji je grupa mlađih osoba blokirala u četvrtak.
Dekanica PMF-a podržala Filozofski: Autonomija Univerziteta i sloboda govora u akutnoj komi
Foto: 021.rs
Ona se na današnjem skupu ispred Filozofskog fakulteta obratila okupljenima, poručujući da je među njima i veliki broj zaposlenih i studenata na PMF-u.
 
Kako je navela, zaposleni na PMF-u su u četvrtak samoinicijativno odlučili da organizuju skup ispred svoje zgrade, nakon čega su saznali da će skup biti ispred Filozofskog. 
"To govori o našoj bliskosti, ne samo u smislu fizičke razdaljine, već i kako doživljavamo stvarnost i duboke probleme koji potresaju našu univerzitetsku zajednicu, ali i društvo u celini", poručila je Pavkov Hrvojević.
 
Dodala je i da je ponosna na studente i profesore koji su stali u odbranu "nečega što je već dugi niz godina na krhkim nogama".
"A ja bih rekla da je u akutnoj komi - to su autonomija Univerziteta i sloboda govora, odnosno kritičkog razmišljanja", navela je dekanica PMF-a.
 
Ona je, kako je objasnila, u četvrtak svim zaposlenima prosledila mejl kao odgovor na pitanje kakav je stav PMF-a u vezi sa poslednjim dešavanjima na Filozofskom.
 
"Prvo što je važno da znate jeste da Studentski parlament PMF-a nije podržao inicijativu za otkaz kolege Gruhonjića i nije podržao ovu blokadu", ukazala je Pavkov Hrvojević.
Njena moralna i građanska dužnost bila je, kaže, da u sredu bude ispred Filozofskog fakulteta i da podrži kolegu Dinka Gruhonjića.
 
Na Senatu Univerziteta podržala dekanicu Filozofskog fakulteta, dok sam Univerzitet, šira akademska zajednica i organi gonjenja nisu reagovali.
 
"Verujem da vam se svima mota Nimelerova pesma - kada su došli po mene, nije bilo nikoga da pritekne u pomoć. Znajte, PMF je uz vas", zaključila je dekanica PMF-a Milica Pavkov Hrvojević.

Komentari 40

  • Neko tvoj

    04.04.2024 05:49
    Bravo!
    Bravo Milice!
  • Nikad Dinko

    30.03.2024 10:27
    Blokada filozofije
    Pa eto. Sloboda govora je ispoštovana. Imao je pravo da kaže šta hoće i rekao je. Malo se zajeb'o. Mislio je da će Srbija šutjeti kao i pre. Isto pravo imaju i drugi. Tj.ona većina. Da kažu: Dosta! Ne može dalje! E sad lijepo sve ove dekanice i profesore legalno smijeniti. I molim vas, nemojte ubacivati spinove da je upetljan Vučić. Odvlačite pažnju običnom narodu.
  • Fića

    30.03.2024 09:36
    "Pravo na mišljenje"
    "Pravo na mišljenje, sabor i govor" pripada samo "odabranima" ili je Univerzalno pravo...?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.