Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

„Реакција студената је спасила част нашег друштва“ – Новосадски аналитичари јасни у својим ставовима

Студенти Новосадског универзитета од јуче блокирају Филозофски факултет а разлоге које су довели до те блокаде за наш портал су коментарисали новосадски аналитичари Центра за друштвену стабилност.
Фото: nsuzivo.rs
Срђан Граовац, историчар и аналитичар ЦЗДС:

„Нема сумње да су срамне изјаве Динка Грухоњића нешто што заслужује јасну и недвосмислену осуду целокупне јавности. Утолико је трагичније што та реакција није стигла од његових колега са Филозофског факултета, који су свакако и као интелектуалци и педагози, први позвани да се огласе.

Управо зато је реакција студената нешто што је спасило част нашег друштва. Нешто што је показало да су пристојност и национални понос и те како нешто што краси те младе људе, који не дозвољавају да се на величање нацизма ћути, а српски народ отворено понижава.“

Фото: НС Уживо
Огњен Карановић, историчар и аналитичар ЦЗДС:

„Мучнину коју су данас осетили сви пристојни људи у Србији, посебно у Новом Саду, када су видели чин огољеног насиља, где универзитетски професор на Филозофском факултету у Новом Саду физички напада студента, додатно је појачан информацијом да деканица Живанчевић Секеруш и њени сарадници на челу Филозофског факултета не осуђују тај одвратни чин (уосталом као ни говор мржње Динка Грухоњића), већ позивају полицију и своје колеге да се обрачунају са мирним новосадским студентима, који само протестују, јер су згађени, због суморног стања које у овој високошколској установи (у којој су некад радили Милорад Павић или Чедомир Попов) влада већ неколико година.

То стање одавно је постало разлог због ког је Филозофски факултет претворен у истинско „срце таме“. Као некадашњи студент на Филозофском факултету могу само да искажем тугу, због тога што Динко и његови следбеници од ове установе покушавају да направе брлог мржње. Ту опасност многи, заправо већина професора на Филозофском факултету и те како препознају и верујем да интимно подржавају своје студенте.

Истовремено, сви Новосађани осећају понос, због чињенице да постоје млади јунаци и јунакиње међу нама, који су устали против говора мржње и србофобије, чак и без подршке својих професора и то оних који не размишљају као Динко Грухоњић.

Да су ова блокада и протест били потребни доказује и режање професора Марковића са Одсека за српски језик и лингвистику, који је нападнутог студента питао шта би он то требало да ради на Филозофском факултету, као да то није студентов универзитет, као да Нови Сад није његов град, као да ово није његова Отаџбина.

Том професору, као и медијима попут Н1, Нове С, Радија 021, није сметало јучерашње присуство политичара из Београда на протесту подршке Динку Грухоњићу. Протесту подршке говору мржње и насиљу над студентима присуствовала је нпр. Мариника Тепић. Ти медији називају преко 500 данас окупљених студената „неким младим људима“, избегавајући да кажу да су то студенти и будућа снага овог друштва. Додуше, она часна, поштена, родољубива и предивна. Она, коју Динко или не познаје или презире, а можда и једно и друго.“

Фото: nsuzivo.rs
Александар Гајић, докторанд Филозофског факултета у Новом Саду:

„Сматрам да је веома перфидно то што неколицина професора покушава да представи ово као политичку борбу две стране.

Овде се ради о повреди етичког кодекса професије коју проф. др Динко Грухоњић обавља.

Осим тога, сви професори који подржавају “слободу говора” не размишљају да та слобода угрожава права верника СПЦ. Њихов храм проф. Грухоњић хоће да претвори у паб. Дакле, поставља се питање толеранције особе која се бави образовањем студената.

Какву поруку шаље институција Филозофског факултета? Да су само добродошли студенти који ће да пљују и нападају Српску православну цркву. Са друге стране, шта тачно бране окупљени професори? Право појединца из образовног система да прави “зајебанцију са српским народом и државом”, који су му пружили уточиште и омогућили да се образује и запосли на високообразовној институцији?

Да ли можете да замислите да неко у Берлину или Варшави направи поређење свог имена са именом Рудолфа Хеса, управника Аушвица? Па његова академска каријера би била одмах завршена.

Али зато ми овде имамо побуну професора који бране право на нацизам и фашизам и у помоћ позивају стране амбасаде (односно владе), чиме се директно подрива уставни поредак и суверенитет Републике Србије, а подсетићу Вас, сви они су запослени у високообразовној институцији чији оснивач није ни Немачка, ни Велика Британија, већ Република Србија!“

Prva noć na blokadi! Studenti blokirali Filozofski fakultet (FOTO/VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.