Svet

0

Lideri Francuske i Brazila osudili isključenje članice opozicije iz predsedničke trke u Venecuele

Izvor: Beta

Lideri Francuske i Brazila osudili isključenje članice opozicije iz predsedničke trke u Venecuele

Izvor: Beta / AP / Ariana Cubillos

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegov brazilski kolega Luis Inasio Lula da Silva oštro su danas kritikovali isključenje predstavnice opozicije Korine Joris iz predsedničkih izbora u Venecueli zakazanih u julu.

"Vrlo oštro osuđujemo isključenje ozbiljnog i kredibilnog kandidata iz tog (izbornog) procesa i pozivamo da ona bude kandidat", rekao je Makron na konferenciji za novinare u Braziliji, na kraju trodnevne zvanične posete Brazilu.

Lula smatra "ozbiljnom situacijom" to što Korina Joris nije mogla da se registruje za glasanje 28. jula, kao kandidat opozicije sadašnjem predsedniku Nikolasu Maduru (Nicolas), koji je na vlasti već 11 godina.

"Ne postoji pravno ili političko objašnjenje za zabranu pristupa izborima tom protivkandidat", dodao je levičarski predsednik Brazila.

Korina Joris je određena kao kandidat da zameni opozicionu liderku Mariju Korinu Mačado (Machado), koja je proglašena nepodobnom. Međutim ni ona nije mogla da se registruje kao kandidat, a Nacionalni izborni savet nije da dao objašnjenje za takvu odluku.

Maduro (61) nasledio je svog mentora Uga Čaveza (Hugo Chavez) (1999-2013) nakon njegove smrti i kandidovao se za treći mandat.

Više od 60 zemalja, uključujući SAD, nije priznalo njegov ponovni izbor 2018. godine, a te izbore je bojkotovala opozicija.

To nepriznavanje dovelo je do ekonomskih sankcija koje su bile usmerene posebno na naftni sektor.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR