28. mart  2024. 14.08  →  21.56 | Izvor: Tanjug

Dodik dao rok od sedam dana da se ponište Šmitove izmene i dodao: Prete mi hapšenjem, ali pružićemo otpor

BANJALUKA -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dao je danas rok od sedam dana da se ponište izmene i dopune Izbornog zakona BiH, koje je prošle sedmice nametnuo Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

 

Dodik je na sednici NSRS izneo još niz zahteva koji moraju biti ispunjeni, ili će, kako je rekao, Republika Srpska reagovati.

"Predlažem da kolonijalne uprave ponište odluke Šmita u roku od sedam dana. Ako toga ne bude, onda će naši poslanici u Parlamentu BiH tražiti zasedanje parlamenta, na kojem će se te odluke proglasiti neprihvatljivom, da se organima BiH zabrani poštovanje tih odluka, da se sajt OHR-a proglasi neprihvatljivim, tražićemo da se Službenom glasniku BiH zabrani objavljivanje odluka koje donesu ti stranci i njihove organizacije", poručio je Dodik.

milorad, dodik, skupstina, rs

OHR preko patrijarha Porfirija traži sastanak Šmita i mene

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Narodnoj Skupštini Republike Srpske da je čuo da je OHR tražila da preko patrijarha srpskog Porfirija ugovori sastanak njega i Kristijana Šmita.

"Zna patrijarh šta ja mislim o tome", rekao je Dodik.

Dodao je da pismo iz OHR-a otišlo pre nekih pola sata i da je o tome obavešten preko poruke iz OHR, prenela je RTRS.

"Nakon toga će", rekao je Dodik, "tražiti da se u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH donese novi Izborni zakon BiH".

"Da se donese zakon sa svim tehničkim poboljšanjima koji bi se primenjivao odmah od ovih izbora, tražimo da se razvlasti CIK BiH, da PD PS BiH jednim aktom potvrdi jedno ustavno rešenje BiH i da su oni jedino mesto gde se donose zakoni. Tražićemo da se na toj sednici utvrdi brži put za približavanje BiH ka EU, sa jasnim naglaskom šta treba da se učini na tom putu i da se donese jedna deklaracija kojom se potvrđuje integritet BiH i želja za brzom stabilizacijom ka EU", naveo je predsednik Republike Srpske.

Insistiraće, dodao je, da se tri strana ambasadora u BIH proglase nepoželjnim.

"Neprijateljima treba proglasiti ambasadore Velike Britanije, SAD i Nemačke. Zabraniti im delovanje u BiH i izbaciti ih iz BiH", rekao je Dodik.

Ukoliko se ovo ne desi, nastavio je predsednik Republike, dodajući da se nada da će se bar jedna stvar ostvariti, Srpska će reagovati na više načina.

"Predlažem da Republika Srpska odmah obustavi rad i odlučivanje u institucijama na nivou BiH. Da budemo prisutni, ali da ne odlučujemo o ničemu. Ako se ne ispuni što tražimo, sa partijama u partnerstvu na nivou BiH ćemo raskinuti sve odnose i ponudićemo drugim partijama, Bošnjacima, određeni dogovor koji bi omogućio novo vreme", rekao je Dodik.

I to nije sve po pitanju reakcija.

"Republika Srpska će doneti deklaraciju sa ustavnim uređenjem BiH koji se odnosi na dva entiteta i tri konstitutivna naroda i pokrenućemo priču oko statusa Republike Srpske. To se odnosi na povlačenje iz zakona o vojsci, da se aktivira priča za lekove i ostalo. Predložićemo da se donese izborni zakon Republike Srpske, da se već danas usvoji nacrt tog zakona. Kažu mi da će Šmit odmah reaagovati ako ga potpišem, ali evo vam kažem, ja ću ga potpisati", kazao je Dodik i doodao:

"Tražićemo da Srbija insistira na svojoj Dejtonskoj ulozi, da se proglasi da su Bošnjaci prekršili Dejton. Mislim da ima još prostora za dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata. Takođe, imovina nije tema oko koje ćemo razgovarati. Kažu da ovaj lažni neće to nametnuti, hoće, laže. Oni znaju da su preterali, i ako im dozvolimo da se izvuku satraće nas. Zato ćemo mi njih satrati", rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je zaključio da će od NSRS insistirati da se napravi zaključak oko ove situacije, i da se donesu mere koje se tiču opremanja policije Republike Srpske, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Sud i Tužilaštvo BiH su sredstvo terora prema srpskom narodu u BiH

Sud i Tužilaštvo BiH su sredstvo terora prema srpskom narodu u BiH i molim NSRS da usvoji ovu rečenicu kao definitivno istorijski tačnu, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je, na posebnoj sednici NSRS, rekao da BiH nema budućnost i da će zato "predložiti neke stvari".

BiH danas nije onakva kakvom ju je predvideo Dejtonski mirovni sporazum, što je neprihvatljivo za Republiku Srpsku, poručio je Dodik.

Istakao je i da neće odustati od odbrane Republike Srpske i srpskog naroda i da nikad neće žrtvovati interese Srpske zbog ličnog komoditeta.

Republika Srpska neće prihvatiti deklaraciju UN o Srebrenici

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Srpska odbacuje i neće prihvatiti bilo kakvu deklaraciju UN o Srebrenici.

Dodik je na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske istakao da drugi ruše Dejtonski sporazum, optužujući Srpsku da to čini, te navodi da stranci ne uvažavaju istorijsku realnost.

"S njima nema razgovora jer žive u svetu nametnutih odluka. Nemačka se nameće kao vlasnik BiH. Evo i danas u nastojanju da podeli neku vrstu moći. Nemačka je i sponzor dokumenta koji se pokreće u UN o navodnom genocidu", ukazao je Dodik.

Ta priča ima za cilj druge stvari, pojasnio je Dodik, jer žele da nametnu kolektivnu odgovornost srpskom narodu.

"Nemačka s tim želi da opere svoju genocidnu prošlost. Ne možemo je shvatiti kao prijateljsku zemlju. Genocid u Srebrenici se nije desio. Međunarodna komisija Vlade je to utvrdila. Pokušavaju da stradanje Srba i Bošnjaka isture ipak samo kao ekskluzivitet jednog naroda", rekao je Dodik.

On je rekao da Srpska odbacuje bilo kakvu deklaraciju i to se neće prihvatiti.

Dodik smatra da je potrebno usvojiti izveštaj u Narodnoj skupštini Republike Srpske i tako završiti tu vrstu priče, prenela je Srna.

Dodik: Prete mi hapšenjem, ali pružićemo otpor

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da mu prete hapšenjem, ali da će on i njegovo obezbeđenje pružiti otpor.

''Prete mi hapšenjem i dobio sam informaciju da su mi poručili da ukoliko moje obezbeđenje pruži otpor, da će pucati u mene'', rekao je Dodik tokom obraćanja u skupštini RS.

"Ja im kažem da ćemo pružiti otpor", poručio je Dodik, ne navodeći od koga je dobio pretnje.

Dodik je pretnje doveo u vezu sa slučajem "Integral inženjeringa", optuživši opozicionu Partiju demokratskog progresa (PDP) da su po njihovom nalogu SAD naredile sankcionisanje te firme.

Srodne vesti