1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Kako Ustavni sud zaštititi od ekstremista?

28. mart 2024.

Nemačka očigledno planira promenu Ustava kako bi bolje zaštitila Ustavni sud i njegovu nezavisnost od ekstremnih snaga u društvu kojima je ta institucija trn u oku. Planove podržava i demohrišćanska opozicija.

https://p.dw.com/p/4eDcF
Sedište Ustavog suda u Karlsrueu
Sedište Ustavog suda u KarlsrueuFoto: Uli Deck/dpa/picture alliance

Koaliciona vlada kancelara Olafa Šolca planira promenu Osnovnog zakona, kako se u Nemačkoj naziva ustav, i to u delu koji se odnosi na Ustavni sud, javljaju nemački mediji. Prema pisanju lista „Rajniše post“, promenili bi se članovi 93 i 94 i to rečenicama: „Savezni ustavni sud je svim ostalim ustavnim telima samostalni i nezavisni najviši sud zemlje“.

U nacrtu zakona dalje se definiše da se Ustavni sud sastoji od dva sudska veća sa po osam sudija koje na 12 godina biraju gornji i donji dom nemačkog parlamenta, Bundestag i Bundesrat. Naknadne promena sudija neće biti moguće.

Osnovnom zakonu trebalo bi da bude dodata i rečenica: „Odluke Saveznog ustavnog suda obavezuju sva ustavna tela države i saveznih pokrajina, kao i sve sudove i državne urede.“

Prema navodima medija, opozicioni Demohrišćani (CDU/CSU), bez čijih glasova u Bundestagu su promene neostvarljive, signalizirali su spremnost da podrže nameru vlade. Postoji, kako se navodi, „potreba za razjašnjenjima“ o čemu će Demohrišćani i vlada koju čije Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Liberali (FDP) razgovarati nakon uskršnjih praznika.

Sprečiti uticaj ekstremista: protest AfD-a u Diseldorfu
Sprečiti uticaj ekstremista: protest AfD-a u DiseldorfuFoto: Henning Kaiser/dpa/picture alliance

Ustavni sud na udaru ekstremista

Poslednjih meseci političke stranke raspravljaju kako da pravosudne organe, a posebno Ustavni sud, zaštitite od uticaja ekstremista, poput stranke Alternativa za Nemačku (AfD). Ta partija je zbog toga što je neke njene ogranke Ured za zaštitu ustavnog poretka proglasio radikalno desničarskim organizacijama, na nekoliko sudova u zemlji pokrenula talas kontratužbi.

Do sada je zakon koji reguliše nadležnosti i metode Ustavnog suda bilo moguće promeniti prostom većinom u Bundestagu, što od sada neće biti moguće. Za promene u samom Osnovnom zakonu i do sada je bila potrebna dvotrećinska većina glasova poslanika.

Promenu zakona podržava i Savez pravnika Nemačke.

nk (ard/afp)