Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Следе нам католички и православни Ускрс, а већина се припрема за фарбање јаја: Овако можете себи обезбедити најповољнија јаја, без да их купујете на пијацама и у маркетима 

Католички верници овог викенда прослављају Ускрс, најрадоснији празник, док се православни Васкрс прославља почетком маја. Домаћице спремају трпезу, најмлађи украшавају јаја као и радују се тражењу “зеца”, односно дарова које им родитељи припремају.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Уколико и ви традиционално обележавате овај дан, сигурно вас интересује цена јаја, као и где можете купити најповољнија.

На новосадским пијацама продавци су се већ похвалили великом количином јаја, а утркују се и међу конкуренцијом чија су најповољнија и најбоља, ко има домаћа, а која су од кока носиља.

Домаћица из Бачке, која припрема фарбање јаја за Ускрс, рекла је за НС Уживо да се обезбедила тако што је купила пет кока носиља, које сваког дана снесу по једно јаје, а цена једне коке у пилићарнику износи 300 динара.

Фото: Pixabay/Hans

„Некад се деси да не снесе свака јаје, али суштина је да се то ретко дешава. Претходне године сам имала десет носиља и само неколико пута се десило да сам нашла 8 или 9 јаја дневно, углавном од сваке добијемо по једно“, каже она.

Наша саговорница такође је нагласила да је тренутно повољнија опција, ко има услове за то, да у свом домаћинству узгаја ове кокошке, с обзиром на то да цена једне кутије јаја износи око 200 динара у маркетима. Уколико купујете она из слободног узгоја, како су декларисана на паковању, за њих треба да издвојите чак 300 динара.

Како се крећу цене јаја на новосадским пијацама?
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Цена једног комада јаја на Рибљој пијаци износи 20 динара, док за 10 комада морате издвојити чак 200 динара, што не представља велику разлику између цене у маркету и на тржници. Ситуација на Лиманској пијаци је нешто другачија, те је цена једног јаја чак 30 динара.

Сви знамо да је то врло мала количина за ускршње празнике и да просечна породица припрема бар тридесетак јаја за “туцање” или више, па свако на конто тога може да израчуна колико му је новца потребно.

Подетимо да је претходне године за католички Ускрс , цена комада јаја варирала између 14 и 20 динара, како је наш репортер забележио на Рибљој пијаци у Новом Саду.

М. Ш.

Četvrtkom ili Vivaldi ili Aba, na vama je! (četvrtak, 28. mart)

Преузмите андроид апликацију.