Porfirije o pregovorima sa Kosovom: SPC ne može da prihvati pravni model ako se protivi jevanđelju

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije naveo je da SPC ne može biti predmet pregovora.

 

On je poručio danas da posle osam vekova neprekinutog prisustva na prostoru Kosova i Metohije (KiM), SPC ne može da bude predmet bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma o statusu Kosova i Metohije.

"Poštovanje i zaštita ljudskih i posebno verskih prava predstavljaju univerzalnu civilizacijsku vrednost i pripadaju svima", rekao je patrijarh Porfirije na skupu "Kosovo i Metohija, istorija i kulturno nasleđe" na Bogoslovskom fakultetu.

On je istakao da ta prava ne mogu biti deo statusnih pregovora i političkih sporazuma jer se podrazumevaju i zagarantovana su međunarodnim pravnim aktima.

"SPC ne može da prihvati nijedan pravni i politički model ako se protivi jevanđelju i njenom osmovekovnom postojanju na KiM", rekao je Porfirije.
 
On je pozvao na dijalog kosovsko- metohijske Albance .
 
"Ima mesta na KiM za sve i još uvek ima mesta za dijalog o životu ljudi", istakao je patrijarh Porfirije.
 
Francusko - nemački predlog, odnosno evropski plan normalizacije odnosa Beograda i Prištine, predviđa formalizaciju statusa SPC na Kosovu i Metohiji.
  • Temerinac

    27.03.2024 08:01
    Nikakvo "potpisivanje" bilo čega između SPC i južne pokrajine Srbije KiM ne dolazi u obzir !!! U Crnoj Gori je to urađeno jer je CG država, a Kosovo nije ništa nego pokrajina u Srbiji, i "potpis" SPC sa Pokrajinom bi bila veleizdaja !!
  • zztop

    26.03.2024 17:18
    Nek se vaspostavi makedonski model odnosno pravoslavna crkva kosova ...
  • Zemlja čudesa

    26.03.2024 15:25
    Glup čovek nikada ne nauči... Ovaj nije ukapirao na AVetovom primeru da ako ne bude uzeo to što mu sada nude sledeći put za godinu-dve neće dobiti ništa? Ili njih dvojica rade isti posao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija