Proktolog o lečenju fistula

Dijagnostika | Vrste fistula | Lečenje | Analna fistula može biti prvi simptom zapaljenske bolesti creva

Analna ili perianalna fistula je kanal koji povezuje upaljenu analnu žlezdu, koja se nalazi u zidu analnog kanala, sa otvorom na perianalnoj koži. Otvor na koži se naziva spoljašnji otvor, a otvor u analnom kanalu unutrašnji otvor, dok je kanal koji povezuje ova dva otvora zapravo fistula.

Analna fistula je hronična bolest koja nastaje nakon lečenja perianalnog apscesa, iako se može javiti i bez prethodnog apscesa. Perianalni apsces najčešće nastaje kao posledica infekcije analnih žlezda, ređi uzroci su:


Dijagnostika analne fistule

Dijagnoza analne fistule postavlja se kliničkim pregledom. Samim pogledom na analnu regiju može se videti karakterističan izgled spoljašnjeg otvora perianalne fistule, a pri pregledu analnog kanala ponekad se može napipati i njen unutrašnji otvor, što je sasvim dovoljno za postavljanje dijagnoze. Pored toga, važno je utvrditi i put fistuloznog kanala, zbog čega se pregled dopunjuje upotrebom sonde. Nekada je kanal zatvoren, pa moramo biti strpljivi i čekati da se kanal otvori. Obavezno se radi i anoskopski pregled radi uvida u stanje analnog kanala i eventualno postojanje drugih bolesti. Ponekad je potrebno uraditi i kolonoskopiju.

Ultrazvučni pregled i magnetna rezonanca su dodatne dijagnostičke metode koje prikazuju tok fistuloznog kanala, postojanje eventualnih bočnih grana i odnose sa okolnim strukturama, pre svega mišićima. 

Vrste fistula

Fistule se dele na jednostavne i kompleksne. Ova podela zasnovana je na anatomskom odnosu fistule sa spoljašnjim sfinikterom.

Jednostavne fistule su:

  • submukozna,
  • intersfinkterična,
  • niska transfinkterična fistula - kanal prelazi manje od 30% spoljašnjeg mišića.

Kompleksne fistule su:

  • visoka transsfinkterična fistula,
  • suprasfinkterična,
  • ekstrasfinkterična,
  • fistula u obliku potkovice,
  • prednja fistula kod žena,
  •  fistule povezane sa drugim bolestima. 

Simptomi svih fistula se vrlo slični i podrazumevaju povremenu ili svakodnevnu sukrvičavo-žućkastu ili gnojnu sekreciju iz otvora na koži oko anusa. Povremeno se tegobe mogu akutizovati sa pojavom bolnog otoka i povišenom telesnom temperaturom. U tom slučaju, potrebno je odmah se javiti lekaru.

Lečenje

Ispravno je javiti se na pregled kod lekara odmah nakon prvih simptoma. Lečenje perianalne fistule nije hitno, ali jeste lečenje perianalnih apscesa koji se mogu javiti ukoliko se kanal fistule zatvori. 

Perianalne fistule se leče operacijom. Hirurško lečenje podrazumeva uklanjanje primarnog otvora, otvaranje celog fistuloznog kanala uz čuvanje spoljašnjeg analnog sfinktera i kiretažu kanala, pri čemu rana zarasta sama, od unutra ka spolja. U zavisnosti od vrste perianalne fistule, njenog toka i zahvaćenosti sfinkternih mišića, kao i starosti i pola pacijenta i eventualnog postojanja Kronove bolesti, na raspolaganju nam je više hirurških tehnika:

  • klasična fistulotomija i fistulektomija,
  • LIFT procedura,
  • tehnika flapa,
  • operacija laserom.

Ponekad se pre operacije kroz kanal fistule stavlja seton – gumena traka, kao privremeno rešenje ili prvi deo operacije. Jednostavne fistule se mogu operisati i u lokalnoj anesteziji i dnevnoj bolnici, a one komplikovanije zahtevaju bolničko lečenje. Kod komplikovanih fistula nekada su potrebne dve ili tri operacije za definitivno rešavanje problema.

Najozbilnija komplikacija u lečenju perianalnih fistula je inkontinencija. Inkontinencija je nemogućnost kontrolisanog pražnjenja creva. Nastaje kao posledica presecanja mišića koji se nalaze na putu perianalne fistule. U zavisnosti od mase presečenog mišića, inkontinencija može biti za gasove, tečnu ili čvrstu stolicu. Kao za druge operacije, i za ovu vrstu lečenja postoje standardi koji se poštuju prilikom operacije, te hirurg brine o tome da do inkontigencije ne dođe i samim tim se ova komplikacija dešava izuzetno retko.

Oporavak posle operacije je uglavnom jednostavan i traje oko nedelju dana. Trajanje oporavka određuje vrsta operativne tehnike kojom se služio hirurg tokom operacije. Rana se retko ušiva i često zarasta sama. Ona se ne previja, ali je potrebna redovna higijena u vidu tuširanja rane.

Bol je blag i prolazi uzimanjem leka protiv bolova. Krvarenje je minimalno i retko, ali ga ima nekoliko dana nakon operacije. 

Analna fistula može biti prvi simptom zapaljenske bolesti creva

Dakle, perianalna fistula može biti jedan od prvih simptoma Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa, može se javiti kao komplikacija maligne bolesti ili zračne terapije maligniteta u maloj karlici, ali može biti i posledica povrede i kao takve se leče drugačije - tako što se leči primarna bolest.

Fistula je hronično stanje koje se leči operacijom. Lekovi za njeno lečenje ne postoje, izuzev kod fistula koje se javljaju u sklopu Kronove bolesti. Na sreću pacijenata i lekara, većina fistula je jednostavne pa su i operacije uglavnom jednostavne i uspešne zbog čega nema potrebe za strahom i odlaganjem pregleda i lečenja.

Kako fistule nastaju kao posledica upale analnih žlezda, potrebno je sprečiti nastanak upale. Zbog toga je potrebno povećati unos biljnih vlakana u ishrani, unositi dovoljno tečnosti – pre svega vode, voditi računa da stolice budu redovne i meke. Treba izbegavati dugo sedenje i preporučuje se blaga fizička aktivnost koja može biti šetnja. Važno je napomenuti da je ova bolest pre svega benigna, a potom i da je lečenje uspešno i trajno u većini slučajeva, a komplikacije su retke", poručuje dr Milena Šćepanović.


Podeli tekst:

Dr Milena Šćepanović je specijalista opšte hirurgije, proktolog iz Beograda. Stručnjak za lečenje hemoroida, fisura i fistula debelog creva.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde