Vesti

0

Petrović Škero: Srbija je postala autokratska država, bez podele vlasti

Izvor: Beta

Petrović Škero: Srbija je postala autokratska država, bez podele vlasti

Izvor: Medija centar

Srbija je postala autokratska jer sve više izostaje podela vlasti, ocenila je večeras u Novom Sadu sudija Vrhovnog suda u penziji Vida Petrović Škero.

Na tribini u okviru kampanje Građanskih inicijativa za fer izbore, FERKA, ponovljen je "zahtev svih zahteva" za fer izbore - da se predsednik države Aleksandar Vučić povuče iz izborne kampanje, odnosno da ne bude na listama na izborima na kojima nije kandidat.

"Izborni uslovi ne postoje, a bez postojanja tih izbora, mi ćemo ponovo biti u siituaciji da vidimo sve što smo do sada videli i da, uprkos svim pruženim dokazima, prvo predsednik, a zatim i svi drugi koji su u rukovođenju vlasti kažu da nema dokaza", dodala je ona.

Petrović Škero je ocenila i da su predstojeći lokalni izbori važni jer se mora izvršiti "decentralizacija partije, odnosno predsednika države", a da se vlast mora vratiti u ruke onih koji su njeni nosioci.

Sudija Apelacionog suda u penziji Savo Đurđić podsetio je na stav Ustavnog suda Hrvatske po pitanju kandidature njihovog predsednika Zorana Milanovića za premijera, odnosno da je ona neustavna.

Istakao je i da je pre decembarskih izbora Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio Aleksandra Vučića, zbog kršenja članova 40, 45, 46 i 50 Zakona o sprečavanju korupcije, po osnovu nespojivosti funkcije i po osnovu sukoba interesa.

"Na kraju krajeva i Zakon o predsedniku Republike kaže da on ne bi smeo to da radi. Odbacili su taj predlog, gde su na jedan paušalan način rekli da su oni to rešili pre par godina", precizirao je Đurđić.

Dodao je da je nedopustivo to što se dešavalo na izborima 2023. godine jer nisu u pitanju bili predsednički, i najavio da će čim budu raspisani izbori u Beogradu i Novom Sadu ponovo podneti prijave protiv Vučića.

Profesor Čedomir Čupić ocenio je da u Srbiji postoji nedostatak građanskih demokratskih kapaciteta, da vlada "velika zapuštenost" kod građana koji se rukovode antipolitičkim principima, a da je to posledica neuspeha prethodnih vlasti posle 5. oktobra da usvoje pakete sistemskih zakona.

Upozorio je da savremene demokratije počivaju na preciznim, jasnim i dobrim zakonima, kao i na procedurama.

"Ako nemate temeljne procedure, precizne, onda se demokratija može zlouotrebljavati, upotrebljavati, manipulisati se sa njom", rekao je Čupić.

Ocenio je i da do promene može doći ako izađe 500.000 ljudi na ulice, jer se u tom slučaju sve "institucije oporavljaju" i odjednom "zaboravljaju Vučića".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR