Obeleženo 75 godina postojanja i rada „Prve petoletke“

SRBIJA – Državni sekretar Ministarstva odbrane Vlade Republike Srbije Nemanja Starović prisustvovao je danas svečanosti povodom 75 godina postojanja i rada preduzeća „Prva petoletka Trstenik – namenska“ u Trsteniku.

Tom prilikom potpisan je i Ugovor za nabavku daljinski kontrolisane zemaljske besposadne platforme „miloš v2“.

U ime Ministarstva odbrane, ugovor je potpisao predstavnik Uprave za nabavku i prodaju Sektora za materijalne resurse pukovnik Dragan Panić i generalna direktorka „Prva petoletka – namenska“ Anđelka Atanasković, u ime tog preduzeća.

Foto: mod.gov.rs

Starović je u obraćanju podsetio na bogatu istoriju tog preduzeća, na koju su ponosni kako zaposleni, tako i Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije.

On je istakao da se sa ponosom sećamo vremena kada je „Prva petoletka“ bila gigant industrije ne samo u okvirima nekadašnje Jugoslavije, već i u širim okvirima Evrope, pa i sveta, sa 11 hiljada zaposlenih.

Brojna su dostignuća koja su tada ostvarena. Ali ono što ostaje na ponos budućim naraštajima jeste važna uloga vaše kompanije u regulisanju hidrosistema „Gazivode“ – brane i hidroelektrane, znajući kolika je važnost tog hidrosistema danas, kao i presudna uloga u podizanju kupole na Hramu Svetog Save na Vračaru. To je ono što ostaje za naraštaje iza nas, naglasio je Starović.

On je podsetio na to da je tokom NATO agresije 1999. godine to preduzeće došlo u veoma tešku situaciju i sam njegov opstanak je bio doveden u pitanje.

Foto: mod.gov.rs

Uspeli ste da prebrodite to teško vreme, da očuvate znanje i iskustvo što se pokazalo najvažnijim da se u poslednjih desetak godina polako oporavite i da predstavljate ono što jeste danas, a to je stub industrije, ne samo Trstenika već i čitavog Rasinskog okruga, pa i naše države, poručio je državni sekretar

Atanasković je istakla da je preduzeće u poslednjih 10 do 12 godina uspelo da se vrati u kolosek nekadašnje slave, plate su na republičkom nivou i preduzeće nema dugovanja.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.