Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Градоначелник засукао рукаве – волонтерска акција чишћења на Бегечкој јами, Ђурић поручио: Ово је лепо излетиште за све, апелујем на људе да место иза себе оставе чистим (ФОТО)

Град Нови Сада спровео је волонтерску акцију уређења Парка природе „Бегечка јама” поводом Светског дана вода, поред градоначелника Новог Сада у акцији чишћења учествовали су и чланови МЗ „Бегеч”, запослени у Градској управи за заштиту животне средине, ЈВП „Воде Војводине”, ЈВП „Војводина шуме”, Покрајинском заводу за заштиту природе, ЈКП „Чистоћа” и „Градско зеленило”, као и тим Зелене столице.
Фото: НС уживо/Павле Пејић

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић један је од учесника данашње акције чишћења, он је зајендо са директором ЈВП „Воде Војводине” Срђаном Кружевићем обишао Бегечку јаму која се простире на 500 хектара.

Фото: НС уживо/Павле Пејић

„Сви смо данас у својству волонтера на чишћењу Бегечке јаме. План нам је да данас очистимо што више, са што више волонтера да подигнемо свест о заштити животне средине, о томе да чувамо и пазимо оно што смо добили од наших предака и да оставимо нашој деци која ће нас наследити и руководити овим простором. Важно нам је да данас покажемо парк природе који је на пола сата од Новог Сада, парк где људи могу да се проштају, они који имају дозволу да пецају, одмарају. Ово је лепо излетиште за све грађане Новог Сада, а за почетак хоћемо да очистимо и апелујем на људе да се труде, да место иза себе оставе чистим – истакао је градоначелник и додао да је данашња чишћење наставак акције која је почела пре месец дана, а то је чишћење паркова, парковских површина, дивљих депонија.“

Фото: НС уживо/Павле Пејић

Градоначелник Ђурић је подсетио да је Бегечку јаму посетио и у августу, заједно са председницом Скупштине Србије Аном Брнабић, када је овај током невремена оштећено 200 хектара парка.

Фото: НС уживо/Павле Пејић

„Овом акцијом покушавамо да људе више приближимо реци, природи, да ово постане једна оаза. Подручије које непосредно у близини Новог Сада пружа могућност посетиоцима да виде 125 биљних врста, 140 врста прица, 14 врста рибе, 11 врста гмизаваца. Важно је да заштимо и очувано ово подручје“, рекао је Кружевић и додао:

Фото: НС уживо/Павле Пејић

„За две године колико управљамо овим подручјем, успели смо да уложимо преко 26 Град Нови Сада спровео је волонтерску акцију уређења Парка природе „Бегечка јама” поводом Светског дана вода, поред градоначелника Новог Сада у акцији чишћења учествовали су и чланови МЗ „Бегеч”, запослени у Градској управи за заштиту животне средине, ЈВП „Воде Војводине”, ЈВП „Војводина шуме”, Покрајинском заводу за заштиту природе, ЈКП „Чистоћа” и „Градско зеленило”, као и тим Зелене столице.“

Фото: НС уживо/Павле Пејић

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић обишао је, заједно са директором ЈВП „Воде Војводине” Срђаном Кружевићем, Бегечку јаму која се простире на 500 хектара.

Фото: НС уживо/Павле Пејић

„Сви смо данас у својству волонтера на чишћењу Бегечке јаме. План нам је да очистимо што више, са што више волонтера и подигнемо свест о заштити животне средине, о томе да чувамо и пазимо оно што смо добили од наших предака и да оставимо нашој деци која ће нас наследити и руководити овим простором. Важно нам је да данас покажемо парк природе који је на пола сата од Новог Сада, где људи могу да се проштају, они који имају дозволу да пецају, одмарају. Ово је лепо излетиште за све грађане Новог Сада и апелујем на људе да се труде да место иза себе оставе чистим“, истакао је градоначелник и додао да је ово наставак акције која је почела пре месец дана, а то је чишћење паркова, парковских површина, дивљих депонија.

Фото: НС уживо/Павле Пејић

Први човек Града подсетио је да је Бегечку јаму посетио у августу, заједно са председницом Скупштине Србије Аном Брнабић, када је током невремена оштећено 200 хектара парка.

„Овом акцијом покушавамо да људе више приближимо реци, природи, да ово постане једна оаза. Подручје пружа могућност посетиоцима да виде 125 биљних врста, 140 врста птица, 14 врста рибе и 11 врста гмизаваца. Важно је да заштитимо и очувамо“, рекао је Кружевић и додао:

„За две године колико управљамо овим подручјем, успели смо да уложимо преко 26 милиона динара у опрему- купили смо чамац на електрични погон, возило којим се обилази је електрично, имамо рибочувара који је чувар заштићених подручија, уложили смо у камере које надгледамо 24 часа из нашег мониторинг центра.“

Кружевић је нагласио да се ради на пројектовању нове црпне станице која ће која ће из каналске мреже, односно из Дунава, успети да држи подједнак ниво воде у Бегечкој јами.

Акција Града Новог Сада организована је у партнерству са иницијаторима акције из компаније „Аптив Мобилитy Сервицес” д.о.о. Нови Сад и Удружења Архус центар Нови Сад.

Manifestacija „Dani Tivta u Novom Sadu“ privukla mnogobrojne Novosađane

Преузмите андроид апликацију.