Rectangle 2 Copy 4 Created with Sketch.
Nemanja Nedović, Detalj sa meča KK Crvena zvezda - KK Virtus/Foto: Aleksandar Dimitrijević/Sportal
i

Nemanja Nedović, Detalj sa meča KK Crvena zvezda - KK Virtus/Foto: Aleksandar Dimitrijević/Sportal

Sjajni Nedović i Zvezda srušili Virtus! Pobeda za čast, Italijani u problemu zbog plej-ina

Tanja Ćulafić - Vest objavljena: 21:02 - 22.03.2024

Košarkaši Crvene zvezde su u 31. kolu Evrolige pobedili Virtus na svom terenu rezultatom 94:79. To je bila 11. pobeda beogradske ekipe, kojom je prekinula seriju od šest poraza.

Da im nije opao borbeni moral crveno-beli su jasno pokazali. Nije bilo lako izaći na teren u meču koji za njih nema rezultatski značaj i odigrati svom snagom, a oni su to uspeli.

Nedović je bio najbolji pojedinac u svom timu, meč je završio sa 25 poena i sedam asistencija. Bolomboj je upisao 15 poena i pet skokova, Teodosić 11 poena i devet asistencija, a Davidovac je postigao isti broj poena kao on. Mitrović je takođe bio dvocifren.

Šengelija je postigao 25 poena, Lundberg 15, a Belineli 14.

Reprezentativac Gruzije je, kao što se očekivao, bio pitanje bez odgovora, iako se Ilić sasvim solidno nosio sa teškim odbrambenim zadatkom koji je pred njega stavljen.

Crveno-beli su odlučili da preuzimaju u odbrani, što je većim delom prvog poluvremena davalo rezultat, izuzev u trenucima kada su Virtusovi šuteri u nekoliko navrata ostajali sami na šutu ili su imali otvoren put u reketu do koša.

Zvezdi je u prvom poluvremenu jača strana bila odbrana od napada, imala je problema sa organizacijom, kao i sa izgubljenim loptama, ali su redove sjajno povezali Nedović i Teodosić.

Tako je počeo deo meča sa raspoređenim poenima u Sferopulosovoj ekipi, koju je Nemanjina energija na samom početku trgnula.

Virtus je mahom bio za korak ispred, ali Zvezda nije odstupala i nije dozvoljava da se odvoji. Koristila je svaku šansu za brze poene i time je držala korak za rivalom, kojeg je prestigla u samom finišu poluvremena. Bilo je to pet sekundi ludila. Tada je Tobi pogodio trojku, a onda je Teodosić ukrao loptu koju je Pajola izveo i uz zvuk sirene je pogodio za 48:42.

U nastavku se igralo još brže, a timovi su bili konkretniji. Zvezda je odmah došla do dvocifrene prednosti, zahvaljujući raspoloženom Nedoviću, koji je pretio sa svih strana.

Usledila je trojkaška serija Virtusa i Zvezdina kriza na defanzivnom skoku, gde je protivnik svaku grešku kažnjavao poenima iz ekstra poseda. Bila je to serija trojki Italijana, koja ih je vratila na minus tri (58:61).

Potrajalo je to dok se opet nije raspucao Nemanja Nedović. Teodosić je trojkom započeo. Bolomboj je u odbrani delio blokade, a Nemanja je sa dva napada i pet poena stvari vratio na pređašnje stanje. Bila je to sjajna timska igra Crvene zvezde, dok je trajao poenterski post gostiju, koji su poene beležili sa penala.

I jedni i drugin su igrali visokim intenzitetom. Bolomboj je blokadama sačuvao Zvezdu od nekoliko koševa, a navijači su ga za sjajne poteze nagradili ovacijama.

Kada je Sferopulos izveo na teren petorku koja je čuvala rekete imao je problem sa rešavanjem napada, ali je ekipa uspela da pregura taj period, a onda su opet ušli Teodosić i Nedović da tim podignu ofanzivno.

Tako je sačuvana prednost do kraja i ekipa je slavila rezultatom 94:79.

Zvezda je sada na skoru 11-20 i nalazi se na 16. Mestu, pa ova pobeda za nju nema takmičarski značaj, ali je i te kako važna za moral ekipe.

Virtus dočekuje naredno kolo na osmoj poziciji (17-14) i sada se bori za svoju poziciju, za ovaj tim slede dani odluke da li će u plej-in ili plej-of. Njega očekuje u narednom kolu duel sa Panatinaikosom u Bolonji, a Zvezda putuje u Madrid na megdan Realu.

Meč ste mogli da pratite uživo na Sportalu.

Tok meča

87:78 - Banki pokušava da trgne ekipu. Šengelija protiv Smarta, prolazi i pogađa dvojku. Gedraitisoba puta precizan sa linije za slobodna bacanja. Šengelija pogađa dvojku, a Belineli cepa mrežicu sa distance. Teodosić polovičan sa penala, a onda maestralno proigrava Bolomboja, koji zakucava! Tajm-aut za italijanski tim.

82:73 - Kako igra ovaj čovek! Bolomboj je napao Šengeliju, koji pravi četvrti faul. Pogodio je uz faul, a onda je sa penala povećao razliku.

79:73 - Ofanziva pala. Miki se konačno izborio za koš. Pogodio je sa jedne ruke. Bolomboj posle Hanginog promašaja obezbeđuje novi napad, ali do toga nema ništa. Ima Zvezda problem da organizuje napad. Smart je iznudio faul Šengeliji, kojem nije preostalo ništa drugo nego da se baci na njega. Virtus je izašao iz bonusa.

Detalj sa meča KK Crvena zvezda - KK Virtus/Foto: Aleksandar Dimitrijević/Sportal
Detalj sa meča KK Crvena zvezda - KK Virtus/Foto: Aleksandar Dimitrijević/Sportal

79:71 - Sve pršti! Davidovac postiže nova dva poena. Doždan Miki je fauliran. To je četvrti Nedovićev prekršaj. Sa penala Virtusov igrač bez greške. Nedović spušta loptu Mitroviću, on iz okreta s jedne ruke promašuje, ali je Dalibor ilić na mestu. Nema popravnog. Kakva rapa Bolomboja!!! Zaustavio je Mikija još jednim sjajnim potezom.

77:69 - Mitrović se iskupio! Belineli i Lundberg vežu četiri poena. Mitrović nije uspeo da zakuca, ali se već u sledećem napadu iskupio košem uz faul. Pogodio je i bacanje.

Kraj treće četvrtine 74:65

74:65 - Novi nalet! Mitrović je pogodio jedno od dva bacanja, a onda je uletela Nedovićave trojka. Kakva partija beka!!! Teodosić faulira Šengeliju. A onda opet Nedović, utrčao je pod koša i pogodio na drugi obruč. Šengelija prekida poentersku krizu. I za kraj mu je Hanga lupio rampu.

68:61 - Teodosić!!! Peko ruke je pogodio iz velike udaljenosti. Lundberg ne uspeva da vrati, Nedović je u prodoru, promena i faulirao ga je Danston. To su nova dva poena sa linije za slobodna bacanja. Teodosić čini isto. Bolomboj blokira Abasa!!! Sjajna reakcija.

61:61 - Distanca vratila goste u igru. Šengelija pogađa preko ruke trojku. Tajm-aut. Lundberg sa penala donosi dva poena i vraća svoj tim na minus jedan. Belineli sa penala poravnava.

61:55 - Zvezda mora da čuva defanzivni skok! Pogodio je Šengelija otvorenu trojku posle šanse koju su dobili nakon ofanzivnog skoka. Nedović je na isti način doneo novo izjednjačenje, a onda opet skok i Lunbrg pogađa trojku. Ništa od Zvezdinog napada, a isti igrač pogađa drugu trojku zaredom. Nedović opet utrčava i to su poeni!

55:46 - Zvezda probila dvocifrenu granicu! Nedović lepo, o tablu! Lundberg je u kontri, Hangi je popustila pažnja i izgubio je loptu, a Nedović žrtvuje faul da Zvezda ne bi primila lake poene. Pogodio je oba bacanja. Nedović beži, krenuo je do kraja, a Šengelija je primoran da napravi faul. 2/2 Nemanja.

52:44 - Zvezda nastavlja u istom ritmu! Nedović za Davidovca i on iz koraka pogađa. Dejan faulira Lundberga, koji se zaleteo na koš. Pajola pronalazi Belinelija, pa i Virtus dolazi do prvih poena u nastavku meča. Nedović za Hangu, on šalje do Bomomboja i on zakucava!

Druga četvrtina 48:42

48:42 - Šest poena za pet sekundi, au! Ša bi ovo?! Tobi je fintom izbacio čuvara i iz ugla pogodio trojku, onda je Teodosić ukrao izvedenu lotu i postigao je drugu trojku u samom isteku poluvremena. Tako Zvezda odlazi na pauzu u plusu.

42:42 - Bomba! Šengelija je promašio, a Bolomboj je bio najbolji na skoku, odmah se zaleteo ka košu protivnika, stigla mu je lopta od Hange, a on je otkinuo obruč! Pravi grešku na drugoj strani, faulirao je Pajolu. Preizan je bio oba puta.

40:40 - Gedraitis! Pocepao je mrežicu sa disance Litvanac, Šengelija je odgovorio sa poludistance. Ne uspeva Tobi da veže još jednu trojku za Zvezdu, a kontra stiže odmah. Belineli šalje dugu loptu za Šengeliju i to su laki poeni za njega. Belineli faulira Rokasa, koji pogađa oba bacanja donosi egal.

35:26 - Nastavlja se borba. Ilić pravi faul nad Šengelijom, on pogađa oba bacanja. Na težak zadatak da njega sačuva mladi košarkaš je dobro odgovorio. Davidovac pogađa sa poludistance. Belineli promašuje, Šengelija na skoku, ispravlja grešku.

33:32 - Vreme je za reakciju Italijana. Dobra odbrana Ilića, ukrao je loptu, Gedraitis je povukao napad, a završio ga je Tobi. Banki traži tajm-aut.

31:32 - Dobra odbrana, napad slab. Abas preko Tobija pogađa dvojku. Mitrović je bio u kontri, a Polonara ga je pred košem zaustavio faulom. Oba bacanja je pogodio. Hanga dobro bani niski post, preuzima Zvezda i to je izgubljena lopta za Virtus. Hanga je napao preko svih, lopta se odbila od obruč, a Tobi je bio najboli na skoku, okrenuo se i ispravio promašaj.

27:30 - Promaja u odbrani. Niko nije obratio pažnju na Lundberga, koji se prošetao do koša i poentirao. Džordan je faulirao Teodosića, koji sa linije za slobodna bacanja smanji minus.

25:28 - Ista kombinacija prolazi opet! Još jednom je Teodosić kreirao magiju. Lopta za Mitrovića, za koga je to bio lak posao. Lundberg šalje Džordanu sjajnu loptu, a on postiže dva poena. Nedović je opet na terenu i odmah donosi poene. Napao je Lomažsa i pogodio uz faul. Ne uspeva da dovede Zvezdu u vođstvo sa penala. Ostao je na otvorenoj trojci Lomažs i pogodio je.

Prva četvrtina 21:23

21:23 - Distanca je kritična. Abas i Pajola su vezali dve trojke. Još jednom Zvezda završava napad preko Bolomboja, koga je proigrao Mitrović.

19:17 - Teo kakav je potreban timu! Sjajna asistencija plejmejkera za Bolomboja, koji je ostao sam ispod koša i zakucao. Dobra odbrana domaćeg tima, Nedović na skoku, šalje loptu Teodosiću, on je prosleđuje Mitroviću, koji veže četvrti poen za Zvezdu.

15:17 - Šengelija se razigrao i to je problem. Tornike i Džordan donose još četiri poena Virtusu.

15:13 - Dalekometna paljba proradila. Sjajno igra Hanga, presekao je loptu i krenuo u tranziciju, izgubio je kontrolu nad loptom, što je Belineli kaznio brzom trojkom. I Dalibor Ilić pogađa sa distance! Šengelija ga napada u narednom napadu, pogađa uz faul. Precizan je i sa linije za slobodna bacanja. Ide i Hangina trojka! Bila je teška pozicija, ali je lopta prošla kroz obruč.

9:7 - Nedović namestio ruku. Postiže prve poene i Dobrić, a odmah bz napad igra Nemanja, koji pogađa drugu dvojku. Ilić je proigrao Davidovca u narednom napadu i to je trojka! Prva za Zvezdu.

4:5 - Problemi u odbrani. Ilić na preteškom zadatku, čuva Šengeiju i nije uspeo. Prvi napad Virtusa završava Belineli. Danston pogađa dvojku. A onda vraća Ilić. Tu je i Nedović da posle defanzivnog skoka Hanginog da završi posao.

Meč je počeo.

Jago sa kapom u Areni

Lazić sam na zagrevanju

Najava meča

Posle poraza od Panatinaikosa (89:76) beogradska ekipa se nalaz se na 16. mestu na tabeli sa 10 pobeda i 20 poraza. Virtus je trenutno osmi sa skorom 17-13, ali se nalazi u krizi igre i rezultata, baš kao i tim Janisa Sferopulosa.

Crvena zvezda je u crnoj seriji u Evroligi od šest uzastopnih poraza, dok je Virtus “vezao” tri neuspeha zaredom, ali i šest uzastopnih na gostovanjima. Crveno-beli, iako nemaju takmičarski imperativ, žele da prekinu seriju poraza, a kako je to rekao Janis Sferopulos potrebna je reakcija tima.

Reč trenera

- Virtus je tim koji želi da ostane u zoni plej-ofa, bore se jako, imaju kvalitet. Sa naše strane želimo reakciju nakon poraza, želimo da igramo bolje u odbrani i pametno u napadu i koristimo talenat na oba kraja terena. Želimo da se borimo i igramo po planu. Reakcija je jako bitna i želim da vidimo mnogo konzistentniju igru - rekao je Sferopulos.

Jaonis Sferopulos i Nemanja Nedović, detalji sa meča KK Crvena zvezda - KK Panatinaikos/Foto: Starsport
Jaonis Sferopulos i Nemanja Nedović, detalji sa meča KK Crvena zvezda - KK Panatinaikos/Foto: Starsport

Zvezda nema šanse da se plasira u plej-in, ali Sferopulos najavljuje da će utakmice u Evroligi upotrebiti kao pripremu za završnicu ABA lige i pokušati da ostvari što veći broj pobeda.

Osim rezultata, druga stvar je da svi moraju da igraju i da budu spremni. U Evroligi što više pobeda, a kroz njih da se spremimo za mečeve u ABA ligi.

Janis Sferopulos

S druge strane, trner Virtusa Luka Banki ne sumnja u motivaciju Zvezde.

- Igramo u Beogradu protiv Crvene zvezde, protivnika koji je jako motivisan da zaključi sezonu u Evroligi na visokom nivou, pogotovo pred svojim navijačima. Ulazimo u meč sa imperativom da odgovorimo na njihov fizički pristup igri i agresiji na skoku, čime želimo da kontrolišemo tok utakmice i dođemo u priliku da igramo za pobedu - izjavio je Luka Banki pred meč.

Ko ne igra?

Sferopulos za ovaj meč neće moći da računa na Jaga dos Santosa, koji je tek operisan, kao ni na Nikolu Topića i Treja Tompkinsa, koji su počeli da treniraju individualno, ali još nisu spremni da se priključe ekipi. Miloš Teodosić se vratio na teren protiv Panatinaikosa, ali sam je priznao da nije još potpuno spreman, pa je njegov nastup pod znakom pitanja.

Jago dos Santos, detalj sa meča KK Crvena zvezda - KK Makabi/Foto: Srđan Stevanović/Starsport
Jago dos Santos, detalj sa meča KK Crvena zvezda - KK Makabi/Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Pod znakom pitanja je i kapiten Branko Lazić, koji se oporavio od povrede i postoji realna šansa da se nađe u protokolu.

I Virtus je oslabljen pred ovaj meč, jer Banki neće moći da računa na Danijela Heketa i Davontea Kejkoka. Pored njih dvojice upitan je Ajzea Kordinije, koji bi mogao da se nađe u sastavu, ali za sada njegov status nije potvrđen. On je povredio zglob u meču domaćeg šampionata i nije igrao u porazu od Žalgirisa u 30. kolu Evrolige.

Povratak Dobrića

Ognjen Dobrić vraća se na mesto uspeha u dresu Virtusa. Dobrić je u Zvezdi proveo sedam sjajnih godina tokom kojih je imao pravu žetvu trofeja. Čak 15 pehara osvojio je u crveno-beloj opremi, uz još tri MVP priznanja pre nego što je letos otišao sa Malog Kalemegdana i potpisao za Virtus.

Ognjen Dobrić. Foto: Starsport
Ognjen Dobrić. Foto: Starsport

Zvezdaši i danas žale što je Kobra iz Knina napustila klub, zbog čega će večeras imati lepu priliku da ga dočekaju kako i zaslužuje. Nešto slično Miloš Teodosić doživeo je kada se u prvom delu sezone vratio u Bolonju. Grad koji diše košarku znao je da se zahvali svom idolu što mu je vratio evropski sjaj i to nikada neće zaboraviti.

Tek četvrti meč u istroiji

Zvezda i Virtus nemaju dugu istoriju okršaja, a u dosadašnja tri susreta svaki put je slavio domaćin, pa Zvezda ima šansu da izjednači ukupan skor na 2:2.

Ekipa iz Bolonje je u prvom meču protiv crveno-belih ove sezone slavila na domaćem terenu rezultatom 85:79. Prošle sezone, Zvezda je u beogradu slavila sa 83:74.

Ko sudi, gde je prenos, šta posle?

Glavni arbitar na meču Zvezde i Virtusa biće turski sudija Emin Mogulkoč, a pored njega pravdu će deliti Španac Karlos Kortes i litvanski sudija Saulius Racis. TV prenos meča obezbeđen je na Sportklubu 1.

Do kraja ligaškog dela Evrolige ostalo je još tri utakmice posle ove. Zvezda gostuje Realu, dočekuje Olimpijakos i zatvara sezonu u elitnom takmičenju u Istanbulu protiv Efesa.

Virtus, posle Zvezde, ima još tri jako teška meča: najpre u Bolonju stiže Panatinaikos, pa gostuju Milanu i u poslednjem kolu dočekuju Baskoniju.

Jednom timu će crni niz da se završi u “Beogradskoj areni”, a Virtus više nije u formi koja ga je krasila u većem delu sezone. Problem su napravile brojne povrede, pa je bolonjski tim posle boravka na drugom mestu na tabeli, odmah iza Reala, počeo da tone i sada postoji čak i bojazan da bi produžetak negativne serije mogao čak da završni na granici ispadanja iz plej-ina.

Pročitajte još:

VIDEO

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj WhatsApp zajednici ili čitajte na Google News.

Sportal VIDEO

Tripl dabl, Duško Savanović i Iva Jevtić, foto: Sportal
21 19
NBA

21:19 - 08.05.2024

video Tripl dabl sa Savanom: Nikola Jokić je sigurno odlučio da li će ići na Olimpijske igre

Crvena zvezda je prvi finalista ABA lige, dok će Partizan bitku za plasman u poslednju rundu biti u Areni. U Evroligi smo dobili i drugog člana velike četvorke – Panatinaikos, a ovoga puta na Zapadu ima i nečeg novog. Jokićev Denver gubi od Minesote sa 2:0 u polufinalnoj seriji konferencije, te je glavno pitanje može li Nikola sa Nagetsima da ispiše još jednu stranicu istorije i hoće li igrati za Srbiju na OI. O svim aktuelnim temama smo i ove nedelje razgovarali sa Duškom Savanovićem.

Igrači TSC posle pobede pozdravljaju navijače, Detalj sa meča FK Partizan – FK TSC. Foto: Aleksandar Dimitrijević/Sportal
18 46
Superliga

18:46 - 08.05.2024

video TSC prišao na dva boda Partizanu posle ludnice u Bačkoj Topoli: Sedam golova i pobeda protiv Crvenih đavola

TSC je savladao Radnički iz Kragujevca 4:3 i smanjio zaostatak u borbi za drugo mesto samo na dva boda. Dvostruki strelac bio je Ifet Đakovac, u 10. i 56. minutu iz penala, Saša Jovanović pogodio je u šestom, a Nemanja Stojić u 15. minutu za visokih 4:0. Posle toga ekipa iz Bačke Tople je "stala", što su gosti iskoristili i umalo došli do izjednačenja. Pogađali su Vajdi Sahli u 60, Stojić (autogol) u 79. i Nikola Bukumira u drugom minutu nadoknade drugo poluvremena.

Detalji sa meča Napredak - Partizan, Foto: Srđan Stevanović/Starsport
18 18
Partizan

18:18 - 08.05.2024

video Ludilo u Kruševcu, šest golova i novi kiks Partizana: Napredak mogao i do pobede, Zahid doneo podelu bodova

Fudbaleri Partizana remizirali su na gostovanju Napretku u Kruševcu rezultatom 3:3 u utakmici četvrtog kola plej-ofa Superlige Srbije. Aleksandar Filipović doveo je crno-bele u vođstvo pogotkom u šestom minutu, a onda je usledio preokret domaćina, uz dva gola Andrije Majdevca, u 19. i 51. i Nebojše Bastajića u 26. minutu. Ipak, do kraja Aleksa Janković u 80. i Gajasa Zahid su sprečili šesti uzastopni poraz crno-belih.

Sportal.rs
18 07
Partizan

18:07 - 08.05.2024

video Zahid stavio tačku na meč: Šesti gol za remi u Kruševcu

Fudbaleri Napretka i Partizana odigrali su u Kruševcu spektakularnu utakmicu, a meč četvrtog kola plej-ofa Superlige Srbije završen je rezultatom 3:3 (2:1). Kako je u terminu od 16 časova TSC savladao na svom terenu kragujevački Radnički (4:3), crno-beli su na samo dva boda viška u odnosu na ekipu iz Bačke Topole uoči poslednje tri runde.

Misliš da je to sve? Nastavi da čitaš, imamo još mnogo toga za tebe :)

Nikola Jokić/Foto: RONALD MARTINEZ / Getty images / Profimedia
01 34
NBA

01:34 - 09.05.2024

Nikola Jokić je treći put MVP NBA lige! Srbinu se opet poklonila Amerika, Džoker je najbolji na svetu

Jedna mala Srbija (samo po veličini) ponovo ima najboljeg igrača NBA lige. Nikola Jokić... Taj somborski debeljko je ušao u istoriju košarke. Ponovo. Treći put. Trebalo je da ovo bude četvrta zaredom, ali ajde, neka im taj Embid... Džoker je opet imao sezonu za pamćenje, ne postoji meč na kojem nije zadivio planetu, potezima oduševio legende... I opet je MVP NBA lige.

Detalj sa meča polufinala Lige šampiona, FK Real Madrid - FK Bajern Minhen/Foto: Isabel Infantes / PA Images / Profimedia
23 01
Liga šampiona

23:01 - 08.05.2024

Ančeloti pokazao Tuhelu zbog čega je najbolji trener svih vremena: Real Madrid posle drame srušio Bajern i otišao u finale Lige šampiona

Karlo Ančeloti je magistar ove igre. Moraće Tuhel da objasni zašto je na 1:0 za Bajern izveo Kejna, Musijalu i Sanea. Dva potpuno različita razmišljanja, a samo je jedan zapravo bio ispravan. Ne treba mnogo da razmišljate čiji... Real Madrid je na krilima rezerviste Hoselua uspeo da preokrene stanje na terenu (2:1) u poslednjim minutima drame u Madridu i da tako obezbedi novo finale Lige šampiona. Dodaćemo, potpuno zasluženo.