22. mart  2024. 09.35  | Izvor: Tanjug

Odalović: Suđenje liderima OVK je za mali deo zločina nad Srbima i nealbancima

BEOGRAD -

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da se navršila prva godina suđenja bivšim vođama takozvane Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju kojima se sudi u Hagu zbog zločina nad Srbima na KiM, i da ako međunarodni zvaničnici na suđenju potvrde da su se oni pitali za sve, onda oni moraju da odgovaraju za zločine koji su se dogodili.

"Za prethodnih godinu dana suđenja Tačiju, Seljimiju, Veseljiju i Krasnićiju u Hagu Srbi su sa mesta za svedoke u Specijalizovanom sudu u Hagu uglavnom govorili javno, navodeći patnje kroz koje su prošli u logorima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova. Albanci koji su svedočili bez mera zaštite uglavnom su u sudnici 'gubili pamćenje', 'nisu se sećali rata', govorili su da tzv. OVK nije imala komandu ni organizaciju", rekao je Odalović za RTS.

veljko, odalovic

Pripadnici međunarodnih organizacija, dodaje, iskreno su u svojim svedočenjim govorili da se Tačijeva gerila pitala za sve i da su Srbi praktično bili glineni golubovi.

Odalović je rekao da javnost mora da zna da su i srpska, albanska i romska deca mahom stradali od NATO bombi, i da je "to ta njihova 'kolateralna šteta' ".

"To se direktno naslanja na suđenje u Hagu komandi OVK koju su Amerikanci u jednom trenutku od terorističke organizacije proglasili oslobodilačkom vojskom i stali iza njih i počeli da ih podržavaju. Oni su bili gospodari života i smrti koji moraju da odgovaraju", rekao je Odalović.

Dodaje da optužnica koja je podignuta obuhvata samo deo, a da javnost mora da zna da je na KiM bilo mnogo više zločina i žrtava.

"Tužioci su imali snage da podignu optužnicu, imali snage da prikupe dokaze, imali snage da izvedu svedoke. Ovde su obuhvaćena 42-43 logora, od kojih dva u Albaniji, u kojima je bilo preko 450 zatočenih od kojih mi i danas neke tražimo. Imamo 78 lica koje tražimo iz vremena NATO agresije, a iz perioda posle još oko 420 sa naše liste nestalih. Albanci traže oko 1.000, znači mi imamo još 1.615 lica za kojima se traga, i od kojih su mnogi direktno bili žrtve koje su tretirani u ovoj optužnici. Tako da je ovo jedan ozbiljan test i veliki ispit za ta specijalizovana tužilaštva, ta veća koji se bave ovim predmetom", rekao je Odalović.

To što se sa svedocima dešava je nalik onome što se dešavalo na suđenju Ramušu Haradinaju, rekao je Odalović i dodao da je Haradinaj oslobođen ne zato što nije kriv, već zato što nije bilo svedoka.

"Ovde su Albanci oni koji relativizuju sve, jer su u dobroj meri bili učesnici i akteri ove priče. Srbi govore otvoreno jer su proterani sa prostora KiM, da su i oni dole pitanje je koliko bi i oni, sa pitanja bezbednosti i sigurnosti, mogli o ovim zločinima da govore", navodi Odalović.

U dobroj meri, dodaje, ono što stoji u optužnici je i dokumentovano i potvrđeno.

"Imate 102 lica koja su ubijena za koja se direktno terete ova četiri lidera OVK. Da ne bi javnost pomislila da su bile samo 102 žrtve na KiM, preko 2.500 Srba i nealbanaca je pobijeno, 585 lica vodi se kao nestalo. To je produžena agonija koja će delimično dobiti neku satisfakciju za porodice ovih lica", naglasio je Odalović.

Objasnio je da su istražitelji međunarodne zajednice neposredno posle 1999. godine evidentirali 145 ilegalna zatvora na KiM, a ovom optužnicom su obuhvaćena 42 zatvora.

"Vi ste imali jedno ozbiljno etničko čišćenje Srba i nealbanaca sa prostora KiM. Ne idealizujem ja da nije bilo i sa naše strane, za te zločine odgovaraju pojedinci pred našim tužilaštvom i sudovima. Ovo ako se ne bude završilo ja ne vidim ko će se uopšte baviti zločinima i utvrđivanjem odgovornosti", rekao je Odalović.

On smatra da je cela priča krenula od žute kuće, i da bi optužnica u suštini trebala da dokaže ono što je u izveštaju koji je svojevremeno bio na Skupštini Saveta Evrope, koji je usvojen i na osnovu kojeg je formiran sud.

"Žuta kuća se do sada skoro ne pominje. Ne vidim da je jedna radnja preduzeta da bi se izvršila bilo kakva provera ili pretraga lokacije na koje se ukazuje. U optužnici imamo dva logora u Albaniji koja su ilegalna zatvora, ali su bili i logori gde se obučavala tzv. Oslobodilačka vojska. Albanija ne pokazuje spremnost da jednu ovako tešku temu skine kao teret. Ovo pitanje ne može da ostane nerazjašnjeno, jer će biti nešto što će strahovito opteretiti sve. I nas kao žrtve, ali i za Albance je ogroman teret da su svi odgovorni za tako nešto. A za Albaniju kao zemlju u kojoj se sve to odigravalo, i međunarodnu zajednicu koja nema snage i moći da završi ovaj posao do kraja. Ili neće", rekao je Odalović.

Pomenuo je i porodicu Šutakovići koja je pronađena pre šest, sedam godina u jednom bunkeru u Đakovici.

"Tamo je klasičnom egzekucijom ubijena čitava porodica. Znači otac, majka i tri maloletna srpska deteta. Obdukcioni nalaz govori da su ubijeni klasičnom egzekucijom, bukvalno da im je pucano u glavu. O tome niko ne priča. S druge strane, Aljbin Kurti govori o epopeji, o tome da je to bila čista pravedna borba, jer se verovatno boji da bi ovakva presuda srušila taj mit. Jer oni su sve što su gradili, gradili na tom mitu o toj takozvanoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova", naglasio je Odalović.

Odalović je naveo i da se ovih dana prepliću i godišnjica bombardovanja i Rambuje koji se desio kao priprema, jer je tamo sa Hašimom Tačijem (tadašnja državna sekretarka SAD) Madlen Olbrajt dogovarala scenario NATO bombardovanja.

"To je nešto o čemu mi moramo da pričamo, nadam se da će se i u Savetu bezbednosti o tome govoriti, da će se ova sednica održati i otvoriti, jer je to mesto gde u stvari mora da se govori. Oni su najodgovorniji za ono što su dozvolili da se desi, da NATO agresija uopšte počne, a odgovorniji su posle toga za ono što su radili sa svojim misijama, odnosno nepoštovanjem rezolucije 1244, Kumanovskog sporazuma i svih dokumenata posle toga koji su potpisani, to je obaveza međunarodne zajednice i u dobroj meri Ujedinjenih nacija", istakao je Odalović.

Srodne vesti