Почетна > Свет
Свет

Зеленски позвао лидере ЕУ да пруже додатну помоћ Украјини у ПВО и муницији

Украјински председник Володимир Зеленски позвао је данас лидере ЕУ да Украјини пруже додатну помоћ у противваздушној одбрани и муницији, као и на путу Украјине ка европским интеграцијама.
Фото: Танјуг/AP Photo/Efrem Lukatsky

Зеленски је рекао, обраћајући се путем видео линка учесницима самита ЕУ, да Русија не води само рат против Украјине, већ против целе Европе и европског начина живота, објавио је Гардијан.

Зеленски је истакао да постојећи системи противваздушне одбране у Украјини нису довољни да заштите целу украјинску територију од руске агресије и да је због тога потребна додатна помоћ ЕУ.

Украјински председник је указао да је Европи потребна одбрамбена самодовољност и да се то може постићи само повећањем производње наоружања и муниције на континенту.

Он је критиковао то што европске земље и даље увозе руске пољопривредне производе добара, као и роба из Белорусије, коју, како је навео, контролише руски председник Владимир Путин.

Зеленски је навео да није фер што се истовремено украјинско жито баца на путеве или железничке пруге.

Украјински лидер је рекао да Кијев испуњава свој део обавеза у спровођењу реформи неопходних за приступање ЕУ и да Унија има преговарачки оквир спреман за разматрање.

„Његово одобрење могло би у великој мери подржати наш народ и послати прави сигнал целој Европи након избора за Европски парламент у јуну“, навео је Зеленски.

Према његовим речима, потребан је напредак у праведном коришћењу замрзнутих средстава Русије, наводећи да „агресор треба да плати највишу цену за рат“.

Orban čestitao Putinu pobedu na predsedničkim izborima u Rusiji

 

Преузмите андроид апликацију.