Почетак Актуелно У Бору и Мајданпеку на Светски дан шума посађено 1.500 садница

У Бору и Мајданпеку на Светски дан шума посађено 1.500 садница

0 друго читање
0
0
312

Акцију пошумљавања реализовали предшколци и средњошколци

За пет година Србија Зиђин Копер озеленела 315 хектара деградираних рударских површина и у Бору и Мајданпеку посадила више од 618.000 садница. – Као пионир зеленог рударства у Србији импозантне површине деградираног земљишта компанија је рекултивисала управо најсавременијим методама, па је само техником хидросетве затрављено 125.000 квадратних метара косих и стеновитих терена

БОР, МАЈДАНПЕК. – Светски дан шума, 21. март, ове године обележава се под слоганом “Шуме и иновације – нова решења за бољи свет”. Србија Зиђин Копер је као пионир зеленог рударства у земљи импозантне површине деградираног земљишта рекултивисала управо најсавременијим методама. Само техником хидросетве затрављено је 125.000 квадратних метара косих и стеновитих терена. Хидросетва је једноставан и брз начин озелењавања великих и врло неприступачних површина, а у борским и мајданпечким рудницима ова метода је заживела доласком кинеског Зиђина. Поступак подразумева прскање земљишта смешом семена, воде, ђубрива и заштитног малча, након чега врло брзо, за пет до седам дана, настаје зелени покривач.

Акцијама пошумљавања у Бору и Мајданпеку, у којима су у оба града учествовала деца, Србија Зиђин Копер обележила је овај важан дан. Мајданпечки средњошколци засадили су више од 1.000 младица црног бора на брани јаловишта “Ванчев поток”, а саднице и логистику обезбедио им је Рудник бакра Мајданпек.

Позвали смо младе да нам се придруже у акцији пошумљавања, јер је важно да они схвате да је ово улагање у њихову бољу будућност. Већина ће остати да живи и ради у граду који сада пружа знатно веће могућности. Важно је да на време науче да рударство може бити зелено и одрживо, и да заједничким акцијама можемо да побољшамо животну средину – рекао је руководилац Рудника бакра Мајданпек Небојша Стојановић.

Како је обнављање шумских екосистема предуслов за здрав развој будућих генерација, Србија Зиђин Копер је истог дана предшколској установи “Бамби” у Бору поклонила 500 садница различитог дрвећа. Предшколци, њихови васпитачи и представници компаније оплеменили су садницама двориште вртића и надају се да ће се у хладовини тих стабала играти будући нараштаји.

Шуме су важне јер производе кисеоник, без њих не можемо да дишемо, каже шестогодишња Олга Катић из предшколске установе „Бамби“. – Да би шуме биле лепе и да би могле да порасту, требају им сунце, вода и пуно љубави, баш као и деци. Оне су и дом дивљим животињама, па морамо пажљиво да их чувамо – сматра мала Олга.

Током претходних пет година, у оквиру бројних еколошких пројеката, Србија Зиђин Копер је у циљу смањења утицаја рударских активности на животну средину посадила више од 618.000 садница и озеленила скоро 315 хектара деградираног земљишта. У озелењавање је уложено 36 милиона америчких долара, а у најзахтевније пројекте убрајају се озелењавање брана флотацијских јаловишта рудника “Велики Кривељ” и Рудника бакра Мајданпек, рекултивација старих коповских одлагалишта, као и уређење зона рудника и фабрика.

Свесна да су шуме драгоцени природни ресурс и да су заслужне за ублажавање климатских промена, пречишћавање ваздуха од прашине и спречаваје ерозије и клизишта, Србија Зиђин Копер је само прошле године за обнављање биодиверзитета издвојила седам милиона долара. У Бору и Мајданпеку формиране су нове зелене површине и засађено је скоро 400.000 младица дрвећа, украсног жбуња и цвећа.

Заменик генералног директора Србија Зиђин Копер задужен за заштиту животне средине Зонг Јунхуа најавио је наставак радова у оквиру рекултивације земљишта деградираног вишедеценијским рударским активностима и озелењавање додатних 30.000 квадратних метара површина ове године, док ће рудничке “зелене оазе” бити богатије за 200.000 различитих садница. Он је нагласио и да је еколошка компонента саставни део сваког рударског и грађевинског пројекта компаније.

Још повезаних текстова
В Д.Лилић Петровић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Србија Зиђин Копер донирала 1,2 милиона динара Фудбалском клубу Кривељ

Нова спортска опрема и бољи услови за тренирање СЗК. – Србија Зиђин Копер потписала …