Bocan Harčenko: Bombardovanje Srbije je početak rušenja normalnog međunarodnog poretka 1(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas da Rusija očekuje da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), na njenu inicijativu, kroz nekoliko dana održi vanredna sednica povodom 25 godina od agresije NATO na SR Jugoslaviju.

Harčenko je rekao da na tome Rusija puno radi, kao i da se takvoj sednici sa Zapada puno protive.

„Realni smo i nemamo iluziju da Zapad može odmah da promeni svoj stav i prizna odgovornost za agresiju 1999. godine“, rekao je Harčenko, na konferenciji „NATO agresija – 25 godina kasnije“, u organizaciji Fondacije „Besmrtni puk Srbije“, kao i da su u toku pripreme za održavanje sednice.

Prema njegovim rečima, uz takvu sednicu i redovne sednice o Kosovu u UN, tema Kosova će biti prisutnija u tom telu.

To, kako je istakao, neće odmah ali će polako omogućiti pravičniji pristup pregovorima o Kosovu i veću bezbednost za Srbe na Kosovu.

On je istakao da bi poštovanje u celini Rezolucije SB UN 1244 pomoglo da se pravično reguliše kriza na Kosovu i donese stabilnost Balkanu, ali da se Zapad ne pridržava preuzetih obaveza, iako Srbije ispunjava dogovoreno.

„Brojni su sporazumi koje Zapad potpiše ali im služe samo da prikriju svoje planove. Tako je bilo i sa Minskim sporazumima (povodom Ukrajine)“, rekao je Harčenko.

On je istakao da je bombardovanje Srbije značilo početak rušenja normalnog međunarodnog poretka „da bi Amerika izmišljala pravila kako njoj odgovaraju, od slučaja do slučaja“.

„Agesija na SR Jugoslaviju, odnosno Srbiju, neće se zaboraviti ni u Srbiji ni u Rusiji“, poručio je Harčenko.

Počasni predsednik Fondacije „Besmrtni puk Srbije“ Nenad Popović je rekao da se tokom „zločinačkog bombardovanja“ pokazao prkosni srpski duh, kao i danas, jer Srbi „čuvaju svoju nezavisnost boreći se za svoje Kosovo i Metohiju i odbijajući da uvedu sankcije Rusiji bez obzira na sve pritiske i pretnje“.

Kako je rekao, u borbi protiv okupacija i u gradnji svoje države Srbima su uvek, kroz vekove, pomagali Rusi, a nekad su Srbi, kako je dodao, mogli samo da se oslone na Ruse.

„To je urezano u kolektivnu svest Srba i nikakva kriza ili propaganda ne može da uništu zahvalnost srpskog naroda“, rekao je Popović, kao i da je od trenutka bombardovanja Srbije „svet ušao u haos bez prava i principa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari