Почетна > Свет
Свет

Фидан: Визија Турске о чланству у ЕУ се није променила

 Министар спољних послова Хакан Фидан изјавио је данас да се визија Турске за чланство у ЕУ није променила и да та земља „своју будућност види у Европи“.
Фото: Танјуг/AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са шпанским колегом Хозеом Мануелом Албаресом у Анкари, Фидан је потврдио решеност Турске да постане чланица Европске уније, напомињући да земља „своју будућност види у Европи“.

„Надамо се да ће односи између институција Европске уније и Турске бити додатно унапређени позитивнијом агендом. Процес чланства Турске у ЕУ је превише важан да би се препустио уским политичким агендама неких земаља“, додао је турски министар, преноси „Дејли сабах“.

Према његовим речима, унутар Европске уније, Шпанија је једна од земаља која је следила принципијелан став по питању Газе и стала уз палестински народ од првог дана.

Фидан је такође навео да је Шпанија од самог почетка била међу земљама које су искрено подржавале процес чланства Турске у Европској унији.

Турска, званични кандидат за придруживање европском блоку, поднела је захтев за чланство 1987. године, а преговори о придруживању почели су 2005. године.

Међутим, за наредних 11 година од 35 поглавља неопходних за завршетак преговора и приступ ЕУ, отворено је 14 поглавља, а само једно затворено.

Француска, Немачка и Кипар у међувремену су донели одлуку о суспендовању осам поглавља и забранили њихово отварање из више различитих разлога – од географских и економских, па до спољне политике Турске.

Dobitnici Nobelove nagrade traže oslobađanje političkih zatvorenika u Belorusiji

 

Преузмите андроид апликацију.