Fudbal

Jedan od najboljih njemačkih sudija dijeli pravdu na hrvatskom derbiju

Jedan od najboljih njemačkih sudija dijeli pravdu na hrvatskom derbiju
Foto: Jürgen Fromme/DPA/ Pixsell.hr | Jedan od najboljih njemačkih sudija dijeli pravdu na hrvatskom derbiju

Hajduk i Dinamo 30. marta igraju derbi 28. kola SuperSport HNL-a na Poljudu i to je jedna od odlučujućih utakmica ove sezone u borbi za naslov prvaka, a sudiće je njemački sudija Daniel Zibert (39).

Riječ je o sudiji iz UEFA elitne kategorije, koji redovno sudi Bundesligu. Nijemci su ga ranije slali u Grčku, gdje je sudio derbi između Panatinaikosa i PAOK-a te podijelio devet žutih kartona.

Posljednju utakmicu sudio je 15. marta u 2. Bundesligi. Bio je to susret Paderborna i Ajtrahta Braunšvajga, gdje je podijelio tri žuta kartona. Pet dana prije toga sudio je Bajer Leverkuzenu u 2:0 pobjedi nad Volfsburgom, a 6. maja bio je glavni sudija meča Sporting Lisabona i Atalante u Ligi Evrope.

Zibert je rođen u Berlinu 4. maja 1984. godine. FIFA oznaku nosi od 2015. godine. Suditi je započeo 2007. godine, a 2009. probio do druge Bundeslige da bi u najvišem rangu njemačkog fudbala sudio od 2012. godine. Do danas je sudio 165 utakmica Bundeslige.

Učestvovao je na Europskom prvenstvu 2020. i Svjetskom prvenstvu 2022. godine kada je sudio na pet utakmica. U Ligi šampiona je debitovao 2018. godine i u tom takmičenju je sudio 13 utakmica. Prošle godine sudio je finale njemačkog kupa između RB Lajpciga i Ajntraht Frankfurta, a 2019. dvoboj Superkupa u kojem su se sastali Borusija Dortmund i Bajern.

Podsjetimo, HNS je početkom mjeseca nakon VAR afere donio odluku da će do kraja sezone derbije suditi strane sudije. UEFA ima 33 elitne sudije, a jedan od njih je i Zibert koji stiže na Poljud.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije