19. mart  2024. 14.38  | Izvor: Tanjug

Radenović: Vučić je vizionar, opozicija da ode na razgovore sa njim

BEOGRAD -

Tokom današnje rasprave u parlamentu poslanici na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" aplauzom su pozdravili izlaganje predsedavajućeg Stojana Radenovića.

stojan, radenovic, skupstina, srbije

Radenović je prethodno rekao za predsednika Aleksandra Vučića da je vizionar i zahvalio im na tome što su mu, kako je rekao, dozvolili da ih podrži.

"Vizionari rade stvari koje ostali ne mogu da vide. Moj apel opoziciji je više prijateljski i roditeljski, da se odazivate i idete na razgovore sa predsednikom. To što vam on kaže možda nećete odmah moći da vidite, ali kako bude prolazilo vreme, videćete. Ja isto priznajem da i ja posle izvesnog vremena shvatim", rekao je Radenović.

Radenović je citirajući Nikolu Teslu rekao da je "čovek stvoren da radi i da se muči".

"Ja zameram opoziciji i apelujem na njih. Oni izbegavaju da odu na razgovor sa predsednikom kada je reč o predlogu mandatara. Mislim da bi trebalo da odu na razgovor i to važi i za mladog kolegu Aleksića koji je sad iznosio samo negativne stvari", rekao je Radenović.

Poslanik "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Vladimir Orlić čestitao je Radenoviću rekavši da je sve "matematički precizno rekao".

"Nemojte da primate k srcu što vas ne razumeju. Nisu takvu matematiku znali nikad dobro, a i ne samo matematiku", rekao je Orlić.

Poslanici vlasti i opozicije su tokom rasprave o izboru za predsednika parlamenta polemisali i o izborima, ekonomiji, nasilju.

Kandidatkinja za predsednika parlamenta Ana Brnabić, koja se obratila kao poslanica, navela je da je pod vođstvom predsednika Vučića otvoreno 500.000 radnih mesta, da ima preko 2,3 miliona zaposlenih, da je minimalna zarada sada 402 evra, a bila da će 2027. godine biti najmanje 650 evra.

Polemišući sa poslanikom Novog DŠ-a Milošem Jovanovićem, ona je navela da je u vreme njegove vlasti prosečna zarada bila 330 evra, a da je u decembru, pre povećanja, bila 812 evra.

"Vi se u potpunosti kvalifikujete za novo savezništvo sa Draganom Đilasom pošto ste na kraju obraćanja rekli - kunem vam se, pobeći nećete. Nenasilno. Mi ne bežimo nigde, a i ne plašimo vas se", rekla je Brnabić.

Šef poslaničke grupe Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić tokom današnje rasprave rekao je da je slika parlamenta dokaz kako aktuelna vlast vodi Srbiju.

"Ovde danas se dogodio incident, jer niste hteli da uvažite opoziciju da po Poslovniku nešto kaže što nije smetalo vašim poslanicima da kažu i puste vest da sam udario policajca. Neka kaže jedan policajac koga sam udario", rekao je Aleksić.

Aleksić je iznosio kritike na račun vlasti, pominjući i Kosovo i Metohiju, kao i da su naprednjaci "interesna grupa", a odgovorio mu je poslanik SNS Radoslav Milojičić.

"Kažu mi smo interesna grupa, da, mi jesmo interesna grupa, ali naš jedini interes je Srbija, povećanje plata, povećanje penzija, očuvanje Kosova i Metohije, očuvanje Republike Srpske. Za nas Republika Srpska nije genocidna tvorevina kao što je za vas koji sedite tamo. Ja bih pitao prethodnog govornika, ne želim da mu spomenem ime, jer to nije dozvoljeno pa se zato obraćam vama, pa zašto je onda kada je Srpska napredna stranka toliko loša bila u koaliciji sa njima do 2016. godine, zašto su ga njegovi drugari iz G17 plus dovodili i molili Aleksandra Vučića i Anu Brnabić i sve ove ljude da ga postave za ministra", rekao je Milojičić.

"Zašto tada nije rekao, ne želim da budem ministar, nego je čekao ispred vlade, ispred kabineta predsednika Vučića, ali sreća, i tu se pokazuje razlika, jer je predsednik Vučić video o kakvim potencijalima se radi i naravno da to nije želeo da prihvati", zaključio je Milojičić.

Srodne vesti