Svet

0

Katar: Šef Mosada otišao iz Dohe, ali se pregovori nastavljaju

Izvor: Beta

Katar: Šef Mosada otišao iz Dohe, ali se pregovori nastavljaju

Izvor: Beta/AP/Ariel Schalit

Šef izraelske obaveštajne službe Mosad David Barnea napustio je Dohu posle razgovora čiji je cilj bio uspostavljanje prekida vatre u ratu Izraela i Hamasa, izjavio je danas portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Mažed al-Ansari.

Portparol je dodao da je Katar ipak "oprezno optimističan" i da se tehnički razgovori između Izraela i Hamasa nastavljaju, te da Katar prenosi poruke dvema stranama.

Al-Ansari je rekao i da u ovom trenutku ne može da kaže da je sporazum blizu, te da je isuviše rano najaviti bilo kakav uspeh, ali da se Katar tome i dalje nada.

On je uz to upozorio da bi svaka izraelska kopnena operacija u Rafi bila katastrofa, jer bi posledice bile veliko razaranje i zločini, kao i da bi to unazadilo svake pregovore, preneo je Asošiejted pres.

Nastojanja posrednika su danas pojačana da se postigne prekid vatre posle više od pet meseci rata u kojem je razoren Pojas Gaze i ubijeno desetine hiljada ljudi i izraelske najave ofanzive na Rafu, najjužnijeg grada u Gazi.

Agencije UN upozoravaju u međuvremenu na opasnost od gladi na opkoljenoj teritoriji koja je postala "groblje na otvorenom" kako je rekao visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, preneo je Frans pres.

Izraelska vojska je jutros nastavila operaciju pokrenutu dan ranije na bolnicu Al-Šifa najveću u Gazi, tvrdeći da su se u njoj sklonili "teroristi Hamasa visokog ranga".

Izraelska vojska je danas objavila da je u bolnici 50 ekstremista ubijeno i uhapšeno 180 ljudi, te da je nađeno oružje, preneli su izraelski mediji.

Od početka rata bolnice u Gazi su često bile meta vojske koja optužuje Hamas da koristi civile kao živi štit.

Posle više meseci neuspešnih napora posrednika SAD, Katara i Egipta da se postigne primirje, šef Mosada je u ponedeljak doputovao u Dohu.

Američki novinski sajt Aksios je izvestio da su diskusuje pozitivne.

Palestinski izvori na koje se pozivaju izraelski mediji su naveli da Izrael još nije odgovorio na predloge Hamasa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR