Dobitnik Borine književne nagrade za 2023. godinu je Emir Kusturica proslavljeni reditelj, književnik i muzičar.

Lokalne vesti - Utorak 19.03.2024 - 13:28

Foto:OK radio,G.Mitić Foto:OK radio,G.Mitić
Obrazloženje žirija
 
Žiri Borine nedelje, u sastavu profesor dr Slađana Jaćimović, Aleksandar Laković i profesor dr Milo Lompar(predsednik žirija) odlučio je da nagradu Borisav Stanković za 2023. godinu dodeli Emiru Kusturici.
 
Pisac nekoliko proznih dela, romana i pripovedaka, Emir Kusturica oblikuje više reprezentativnih književnih toposa: detinjstvo, dečaštvo i mladost, sećanje, fantastika problem umetnika u svetu.
 
Njegov književni postupak počiva na dva tipa motivacije: realističkoj i fantastičkoj. Njegov način pripovedanja podrazumeva asocijativnu linearnost: osnovna priča se razgranava u više osamostaljenih pripovednih pravaca, koji se posredno prožimaju, da bi se pripovedna žiža obrazovala u njihovom završnom doticaju. Primetna je podudarnost književne i filmske naracije u samom umetničkom postupku.
 
Tragika malih sudbina, izgubljenih lica, neobičnih detinjih perspektiva preseca se sa tragikom velikih svetskih pokreta, koji donose ratne ishode.
 
Tragika balkanskih iskustava, njihovih izukrštanih svetova, premreženih ideološkim nanosima vremena dobija u Kusturičinom pripovedanju snažan dokumentarni i faktografski odziv, koji umetnički učinak čini slojevitijim i dramatičnijim.
 
Situacije i likovi Kusturičine proze-mali skrajnuti ljudi, potisnuta patnja njihovih života, koja katkad dobija humorni odziv u umetničkom doživljaju, zaumni jezik i sugestije prizora i slika-mogu se pronaći u tradicijskoj liniji srpske književnosti koju reprezentativno predstavlja delo Bore Stankovića.
 
Utoliko je prirodnije da nagrada sa imenom pisca Nečiste krvi pripadne Emiru Kusturici.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: