Svedok na suđenju Tačiju: OVK pritvarala, prebijala i zlostavljala Rome u Prizrenu i Đakovici 1foto EPA-EFE/Koen van Weel / POOL

Na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, svedok optužbe Klod Kan (Claude Kahn) potvrdio je danas da je OVK 1999. nezakonito pritvarala, prebijala i zlostavljala Rome na jugu Kosova.

Kan je to posvedočio na osnovu razgovora koje je, u julu 1999, vodio sa Romima u Prizrenu i u Đakovici, kao zvaničnik Evropskog centra za zaštitu prava Roma.

Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima, 1998-99, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Tužioci su kao dokaz protiv optuženih priložili Kanov izveštaj u kojem su navedeni iskazi više prizrenskih Roma da su ih pripadnici OVK, pod optužbom da su srpski kolaboranti, odveli na lokacije u okolini Prizrena, gde su ih pritvorili, ispitivali, tukli i zlostavljali.

Svedok je opisao da su njegovi sagovornici bili „šokirani i traumatizovani“, a na nekima je video i fizičke povrede.

„Uznemireni i ojađeni“ članovi romske zajednice, Kanu su, kako je izjavio, pokazali „spaljene kuće iz kojih su ljudi bili kidnapovani“.

Mnogi Romi su se zbog toga, početkom jula 1999, „spremali da pobegnu ili su već pobegli“ sa Kosova, naznačio je svedok.

Zastupnici odbrane su, tokom unakrsnog ispitivanja, insistirali da su ta zlodela bila posledica „haosa“, „osvete“ i „anarhije“ i da su ih počinili „obični Albanci“, posle povratka na Kosovo sa kojeg su ih prethodno „prognale“ srpske snage.

Kan je uzvratio da je među Albancima bilo „rašireno antiromsko raspoloženje“, ali da su Romi s kojima je razgovarao kao počinioce identifikovali i osobe „u civilu“ i ljude „u uniformama OVK“.

Za OVK je svedok rekao da je „imala vlast na osnovu svoje vojne moći“, iako su vladali „haos i nasilje“ koje ni Kfor nije bio sposoban da zaustavi.

Suđenje Tačiju i saoptuženima biće nastavljeno sutra kada će tužioci pred sud izvesti svog 51. svedoka.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su, u 10 tačaka, za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u više od 40 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari