18. mart  2024. 03.06  | Izvor: Tanjug

Bilbija: Jedinstvena podrška ruskog naroda Putinu

BEOGRAD -

Urednik političke rubrike Politike Bojan Bilbija ocenio je u nedelju uveče da je ogromna prednost kojom predsednik Rusije Vladimir Putin vodi na predsedničkim izborima pokazala da on ima jedinstvenu podršku celog ruskog naroda, i da će sada imati odrešene ruke i legitimitet da preduzima još odlučnije akcije u ratu u Ukrajini.

Bilbija je za Tanjug ocenio da rezultat od 87 odsto glasova, sa koliko Putin trenutno vodi, jeste jedinstvena podrška ruskog naroda lideru, državnoj politici, ali i podrška naroda ljudima koji se bore na prvoj liniji fronta, kojima je mnogo teško, koji ginu i stradaju.

"Iz tog rezultata vidi se da niko od njih nema nameru da uzmiče. Naprotiv svi daju podršku Putinu. I tu je ključ. Sa takvom podrškom naroda Putin sada ima odrešene ruke, pun mandat i legitimitet da nastavi sa svojom politikom. Sada može da preduzima i neke čvršće i odlučnije mere jer se vidi da ima apsolutno pun legitimitet sa tim brojem glasova", rekao je Bilbija.

rusija, izbori, 12

On ocenjuje da je Putinov rezultat posledica vojne operacije u Ukrajini i da se zbog nje, kako je rekao, narod prosto okuplja oko svog lidera.

Dodaje da rezultati izbora nisu iznenađenje, jer, kako smatra, Putin je toliko veliki lider, da za njega nema konkurencije, ne samo u ruskim nego i u svetskim okvirima, kao i da u Rusiji u ovom trenutku ne može da postoji bilo koja druga politika do Putinove.

"Neko misli da bi u Rusiji trebalo da vladaju oni koji bi se založili za predaju pred Zapadom i da se Rusija razoruža i da postane neka vrsta kolonije Zapada, a to apsolutno nije moguće, to i ovi izbori upravo pokazuju", ocenjuje Bilbija.

Dodaje da Putin sada ima više nego pun legitimitet da u bilo kom pravcu razvija svoju politiku i, pre svega, vojnu operaciju koju može da pojača i da je što pre završi.

Bilbija navodi da je skoro bio u Moskvi kada je pravio intervjuu sa Putinovim protivkandidatom Vladislavom Davankovim, ali naglašava da je i on u Dumi glasao za prisajedinjenje ukrajinskih oblasti Rusiji, iako je najliberalniji kandidat na izborima, i da je zbog toga zaradio sankcije Zapada.

"Davankov je više za saradnju sa Evropom, sa Zapadom, ali i njemu je jasno da takve saradnje ne može biti u uslovima ratnog stanja i kada Zapad direktno naoružava neprijatelje Rusije. Kada ruski momci ginu, zahvaljujući toj oružanoj podršci Zapada i u situaciji kada se sad ozbiljno razmatra u Evropi slanje francuskih i drugih trupa da ubijaju ruske vojnike", naveo je Bilbija.

On smatra da bi svet bio u mnogo većoj opasnosti od nuklearnog rata da je Putin dobio manje glasova.

"Da je dobio 30 ili 35 odsto glasova Evropljani bi mogli mirno da šalju trupe i znali bi da će Rusiju veoma brzo i lako slomiti iznutra, jer Putinova politika nema podršku. Tako da bi Rusija doživela katastrofalan poraz, a borila bi se do kraja. I onda bi bila i veća opasnost od radikalizacije, možda od nuklearnog sukoba. Ovako, ovi na Zapadu moraju dobro da razmisle, imajući u vidu da ruski narod nije mekani ratluk, nego čvrsti granit", smatra Bilbija.

Dodao je da veruje da će, ukoliko neko pokuša da raspiri sukob u Ukrajini, posledice po njega biti jezive.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Rusiji, Bilbija je rekao da je ona, uprkos sankcijama, stabilna.

"Ljudi žive apsolutno dobro, normalno u svakom slučaju. Dakle, nema nikakvih problema, nezaposlenost je minimalna, 3 odsto. Svi rade, svi dobijaju plate, a u Rusiji nisu baš tako male plate. Situacija je apsolutno stabilna posle dve godine tih užasnih sankcija. A na Zapadu je došlo do neke vrste ekonomskog urušavanja, većeg ili manjeg", ocenio je Bilbija.

Srodne vesti