AMD SABOTIRA INTEL IZ LJUBOMORE? Žele da ponište licencu rivala sa kompanijom Huawei
Foto: Shutterstock

očajnički 'prljavi' potez

AMD SABOTIRA INTEL IZ LJUBOMORE? Žele da ponište licencu rivala sa kompanijom Huawei

Tech -

AMD gubi milione, dok s druge strane Intel profitira u trgovini čipovima sa sankcionisanim kineskim gigantom Huawei, zahvaljujući licenci iz 2020. godine

Kompanija Advanced Micro Devices - AMD pokušava da spreči Intel u trgovini čipovima sa kompanijom Huawei koja se nalazi pod američkim sankcijama, tvrdeći da licenca koju poseduje njen konkurent nije pravedna. Naime, radi se o tome što AMD nema slične licence, a ovi napori naišli su na podršku drugih kompanija koje su skeptične u vezi poslovanja sa Kinom.

Licenca koju je dobio Intel, izdata je od strane administracije bivšeg predsednika SAD, Donalda Trampa, u septembru 2020. godine, godinu dana nakon što je Huawei stavljen na trgovinsku crnu listu prethodne godine, zajedno sa više od 275 drugih kineskih kompanija. Američke firme od tada ne mogu da posluju sa njima, tačnije zabranjeno im je poslovanje bez posebne dozvole vlasti.

AMD
foto: EPK

Početkom 2021. godine, AMD je, navodno, podneo zahtev za sličnu licencu za prodaju naprednih čipova kompaniji Huawei, ali još uvek nije dobio odgovor administracije predsednika Džozefa Bajdena, navodi dalje Reuters. Zbog toga, kako piše novinska agencija, AMD pokušava da zaustavi ovu situaciju u kojoj Intel profitira.

Naime, interni podaci kompanije AMD pokazuju da je udeo u prodaji laptop računara Huawei sa naprednim AMD procesorima pao sa 47,1 posto u 2020. godini na svega 9,3 posto u prvoj polovini prošle godine.

Intel
foto: Rojters

Isti podaci otkrivaju da je udeo u prodaji Huawei laptop računara sa Intel procesorima porastao sa 50,9 na čak 90,7 posto u istom periodu, kao i da razlika u prihodima zbog toga između rivala Intel i AMD iznosi 512 miliona dolara samo u prošloj godini.

Analitičarka kompanije za istraživanje tržišta tehnologije Canalys Ema Ksu izjavila je za Reuters da većina CPU jedinica koje se koriste u Huawei laptopovima i dalje dolazi iz kompanije Intel, te da bi „svako dalje ograničenje učinilo ponudu Huawei laptopa prilično izazovnom”. Ni AMD ni Huawei nisu odgovorili na zahteve za izjavu, dok je Intel odbio da da bilo kakav komentar na ovu temu.

U međuvremenu, Microsoft je objavio da će koristiti Intel za proizvodnju dodatnih čipova dok razvija svoje AI modele i plan da koristi Intelovu 18A proizvodnu tehnologiju za izradu budućih čipova dizajniranih unutar kompanije. Za AMD ostaje nepravedna situacija, a ostaje pitanje do kada?

Izvor: Benchmark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track