Život i ljudi

0

Kako majčinstvo utiče na karijeru jedne žene i šta je kazna za materinstvo?

Izvor: N1

Kako majčinstvo utiče na karijeru jedne žene i šta je kazna za materinstvo?

Izvor: Unsplash / Hollie Santos

Britanska pevačica Lili Alen je nedavno izjavila da su joj deca ulepšala život, ali i uništila karijeru. Postavlja se pitanje kako majčinstvo utiče na karijeru jedne žene, postoji li strategija za očuvanje ovog čuvenog balansa i šta naša država radi kako bi majke imale, uslovno rečeneo, svoj dinar?

Za N1 govorila je Jovana Ružić iz Centra za mame koja smatra da se ovoj temi posvećuje jako malo pažnje, a vrlo je bitna svim ženama koje su majke.

Sagovornica Tumača stvarnosti kaže kako idelna strategija ne postoji, niti idealni uslovi i dodaje da danas pričamo o nečemu što se zove kazna za materinstvo ili „mom penalty“ jer svaka žena, i one van Srbije, prođu kroz neku vrstu kazne jer su odabrale da budu majke.

„U materinstvu, kao i u svremu drugom u životu, jako je važno da odaberete šta je vama u tom trenutku važno. Ne možemo svi imati sve, ali bitno je šta je vama važno i onda na osnovu toga da postavite svoj život i svoju porodicu. Mame mogu imati sve ali ne možemo imati sve u isto vreme. Ja sam znala da će doći momenat kada će moja deca krenuti u vrtić, kada ću se i finansijski vratiti tamo gde sam nekad bila i da ću imati više vremena nego što sam imala vremena dok su bili mali, dok sam još dojila, ali važno je prepoznati taj trenutak i znati da je sve prolazno i pokušati u skladu sa svojim mogućnostima i uz sisteme podrške ako ih imate da napravite porodičan život u skladu sa onim što je vama važno. Meni je bilo važno da budem sa svojom decom“, kaže ona.

Centar za mame objavio je istraživanje u kojem su otkrili da čak trećina mama ima manje prihode otkako su mame.

Jovana Ružić kaže kako je to upraavo ta kazna za majčinstvo i da su brojke iste, manje više, za sve države.

Na pitanje šta bi država trebalo da radi kako bi ženi omogućila da ima svoj dinar, Jovana Ružić kaže da postoje tri različita uticaja na ovu temu.

„Prve osobe koje mogu da utiču na ovo su same mame. Jako je važno da što duže ostanemo u školskom sistemu, da se što više obrazujemo, jer sve brojke pokazuju da žene koje su više obrazovane manje trpe tu kaznu od onih koje su manje obrazovane.“

S druge strane i država može da uradi mnogo toga, smatra ona.

„Važno je da kaznu za roditeljtsvo ne plaćaju samo majke, odnosno da se taj teret podeli na oba roditelja. To znači da period porodiljskog odsustva bude rezervisan za partnere, bitno je i da se tate stimulišu da uzimaju bolovanje kada je dete bolesno, da to ne bude samo mamin posao, to je posao čitave porodice“, kaže sagovornica.

Takođe, kako dodaje, ono što država može da uradi je da smanji poreze i doprinose prve godine kada se majka vrati na posao nakon porodiljskog, jer tako veruje da će dolaziti do manjeg gubitka posla nakon porodiljskog.

„Zakon štiti žene tokom porodiljskog, tada ne možete da dobijete otkaz, ali praksa pokazuje da su otkazi vrlo česti u prvim nedeljama nakon povratka sa porodiljskog. Više od polovine žena kod nas prima manje plate tokom porodiljskog u odnosu na platu koju su primale pre porodiljskog, a onda posle toga mnoge se nisu vratile na iste pozicije na kojima su bile, mnoge su morale da prave karijerne kompromise, mnoge od njih nisu uspele da nađu mesto u vrtiću za svoje dete pa su odlučile da moraju da ostanu kod kuće kako bi dete bilo s nekim“, objašnjava Ružić.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR