Društvo

Prošle godine otkrivena dva slučaja trgovine ljudima

Prošle godine otkrivena dva slučaja trgovine ljudima
Foto: VLADA KS | Prošle godine otkrivena dva slučaja trgovine ljudima

SARAJEVO - Na inicijativu Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vlada Kantona Sarajevo je u aprilu 2020. godine osnovala Koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima Kantona Sarajevo koji je zasnovan na principu reprezentativnosti svih institucija u KS i organizacija civilnog društva koji u svojoj nadležnosti, ovlaštenjima i djelatnostima poduzimaju aktivnosti koje su u direktnoj ili indirektnoj vezi s borbom protiv trgovine ljudima.

Ovaj tim svakog mjeseca, te polugodišnje, Vladi Kantona Sarajevo podnosi izvještaj o stanju trgovine ljudima u Kantonu Sarajevo. Prema rezultatima izvještaja podnesenih u 2023. godini, u Kantonu Sarajevo evidentirana su dva krivična djela trgovina ljudima i jedno krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Od strane policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nadležnom tužilaštvu podnesena su dva izvještaja, i to: izvještaj o počinjenom krivičnom djelu radna eksploatacija i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje ljudi – protiv tri lica i to jednog državljanina Irana, jednog Turske i jednog BiH. U istom periodu podnesena je i prijava jednog krivičnog djela trgovine ljudima od strane mobilnog tima za prevenciju prosjačenja i proslijeđena Federalnoj upravi policije na nadležnost i postupanje.

„Koordinacioni tim veoma uspješno djeluje na planu borbe protiv trgovine ljudima na području Kantona Sarajevo i to je vidljivo iz izvještaja koje redovno predstavljamo Vladi. Formiranje ovog tima dio je obaveza koje je Bosna i Hercegovina morala ispuniti, a njegovo djelovanje ogleda se i u značajnim izmjenama zakonske regulative koju su predložili, a koje jasnije definišu ovu oblast. Svi njihovi prijedlozi će biti razmotreni i zajedno ćemo djelovati na usklađivanju zakonske regulative kako bi oblast trgovine ljudima, krijumčarenja i prosjačenja bila u potpunosti pokrivena zakonskim rješenjima“, izjavio je ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije