Linkovi

Saradnik Navalnog u bolnici posle napada čekićem u Litvaniji


ARHIVA - Leonid Volkov, saradnik preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navalnog (Foto: AP/Jean-Francois Badias)
ARHIVA - Leonid Volkov, saradnik preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navalnog (Foto: AP/Jean-Francois Badias)

Leonid Volkov, dugogodišnji bliski saradnik preminulog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog, napadnut je u utorak ispred svoje kuće u Litvaniji nakon čega je primljen u bolnicu, prenijela je agencija Frans pres pozivajući se na lokalne izvore.

"Leonid Volkov je upravo napadnut ispred kuće. Neko je polomio prozor na automobilu, isprskao ga suzavcem, a zatim je napadač počeo da udara Leonida čekićem", rekla je portparolka Kira Jarmuš.

Litvanska policija saopštila je da je obaviještena da je ruski državljanin prebijen ispred svoje kuće i dodala da su policajci na licu mjesta. Navalnijevi saveznici podijelili su fotografije na kojima vidi povređeni Volkov. Policija je potvrdila da je u bolnici.

Veliki dio osoblja Navalnijeve Fondacije za borbu protiv korupcije, uključujući 43-godišnjeg Volkova koji je njom predsjedavao do 2023. godine, živi u Litvaniji nakon što su pobjegli iz Rusije.

Navalni je preminuo 16. februara u arktičkoj zatvorskoj koloniji pod još nerazjašnjenim okolnostima. Porodica Navalnog, saradnici i Zapad za njegovu smrt optužuju Kremlj, koji tvrdi da je ruski opozicionar umro prirodnom smrću.

Litvanija snažno podržava Ukrajinu u svijetlu ruske invazije. Litvanski šef diplomatije Gabrielius Landsbergis osudio je napad na Eksu.

"Vijesti o napadu na Leonida su šokantne. Relevantne vlasti rade na slučaju. Počinioci će odgovarati za to krivično djelo", poručio je Landsbergis.

XS
SM
MD
LG