Svet

0

Predsednik Litvanije o Ukrajini: Sve opcije moraju ostati na stolu

Izvor: Beta

Predsednik Litvanije o Ukrajini: Sve opcije moraju ostati na stolu

Izvor: Beta / AP / Michel Euler

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda izrazio je danas podršku svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu, koji je izazvao negodovanje u svetu izjavom da ne isključuje mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu.

"Sve opcije u vezi sa našom podrškom Ukrajini moraju ostati na stolu", izjavio je Nauseda po dolasku u Jelisejsku palatu gde se sastao sa Makronom.

Litvanski predsednik je pozdravio "ulogu Francuske u vojnoj pomoći i njene predloge za razmatranje o dodatnim, netradicionalnim sredstvima koja bi mogla da primene za pomoć Ukrajini".

Makron je 26. februara pozvao saveznike Ukrajine da se "trgnu" i obezbede poraz Rusije sa bržim i većim isporukama oružja i municije.

Predsednik Francuske tada je rekao da se u budućnosti ne sme isključiti mogućnost slanja zapadnih snaga u Ukrajinu i dodao da u ovom trenutku ne postoji "konsenzus" o tome.

Francuska vlada je potom pojasnila da to nisu borbene snage, ali su glavni saveznici Ukrajine, među kojima Nemačka i SAD, odbili Makronov predlog.

"Treba održavati pritisak na Rusiju bez ulaska u logiku zaoštravanja", rekao je danas Makron posle sastanka sa litvanskim kolegom i dodao da je Francuska spremna da radi zajedno sa Litvancima u operacijama uklanjanja mina u Ukrajini.

Francuska i Litvanija mogu još bliže da sarađuju "u odbrani, podršci Ukrajini, borbi protiv dezinformacija i u nuklearnoj energiji", rekao je Makron.

"Naša podrška do danas nije bila dovoljna. Omogućava Ukrajini da se održi, ali ne i da pobedi. Ako ne pomognemo Ukrajini da pobedi, agresija Kremlja će se proširiti. Ovaj krvavi režim neće prestati dok ga ne zaustavimo", rekao je predsednik Litvanije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR