Ovim namirnicama nije mesto u mikrotalasnoj: Ispuštaju toksine, mogu da se zapale ili da vas otruju 1Foto: Dmytro Zinkevych / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Mikrotalasna je čudo moderne tehnologije. Zamrznuta hrana može postati izuzetno vruća za samo nekoliko sekundi. Skraćuje vreme kuvanja, ubrzava pripremu hrane i uopšteno olakšava rad u kuhinji.

Neke namirnice i pića mogu da oslobode toksine, mogu da se zapale, eksplodiraju ili se istope, a neke mogu da postanu toksične.

Možda ste jutros zagrejali neku od ovih namirnica u mikrotalasnoj i ništa se loše nije dogodilo. To ipak ne znači da se to neće dogoditi drugi put. Nikada ne stavljajte ove stvari u mikrotalasnu:

Čili paprike

Ljute, narandžaste ili zelene paprike sadrže jedinjenje koje se zove kapsaicin. Kada se paprike zagreju, posebno ultra ljute, kapsaicin isparava u zatvorenoj mikrotalasnoj pećnici. Otvaranje vrata mikrotalasne pećnice izlaže vas isparenjima koja mogu iritirati i spaliti vaša pluća, grlo, oči i nos.

Umesto da ih stavite u mikrotalasnu, pecite, dinstajte ili pecite papire.

Tvrdo kuvana jaja

Pojeli ste dovoljno hladnih jaja za užinu, pa stavite jedno u mikrotalasnu na 15 sekundi. Sve izgleda u redu dok ne zarežete jaje i ono eksplodira.

Bilo da su u ljusci ili oljuštena, jaja iz mikrotalasne peći oslobađaju paru. Para ne može da pobegne iz belanaca, pa se pritisak povećava. Kada isečete (ili još gore, zagrizete) jaje, para se momentalno oslobađa i može vas jako opeći.

Umesto toga, isecite jaje na četvrtine pre zagrevanja u mikrotalasnoj pećnici. Ako imate nekoliko minuta, stavite ga u šolju vrele vode i ostavite da odstoji 3 do 5 minuta.

Šolja vode

Mnogo je brže zagrejati vodu za čaj u mikrotalasnoj nego čekati da čajnik proključa, ali ušteda vremena bi vas mogla skupo koštati.

Voda koja se sama zagreva u mikrotalasnoj pećnici može brzo da se pregreje. Iako možda nećete videti nikakve mehuriće, oni se mogu brzo formirati kada dodate kesicu čaja, kašiku ili čak samo pomerite vodu. U retkim slučajevima može čak i eksplodirati.

Ostaci krompira

Krompir često sadrži Clostridium botulinum, bakteriju botulizma. Kada se kuvaju i ne ostave odmah u frižideru, spore bakterija se mogu razmnožavati.

Mikrotalasna neće ubiti bakterije, pa bi krompir mogao da izazove stomačne tegobe drugog dana, prenosi slobodnadalmacija.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari