Hronika

Suprugu šutao, tukao šakama, glavom joj lupao o zid i pravio joj opekotine

Suprugu šutao, tukao šakama, glavom joj lupao o zid i pravio joj opekotine
Foto: Pixnio | Suprugu šutao, tukao šakama, glavom joj lupao o zid i pravio joj opekotine

​BRČKO - Četrdesetčetvorogodišnjak iz Brčkog optužen je za nasilje u porodici jer je suprugu tukao nogama, šakama i raznim predmetima po glavi i tijelu, vukao za kosu, glavom joj udarao o zid i uvrtao joj ruke i zadavao opekotine na šporetu.

To je činio pred njihovom maloljetnom kćerkom, koju je udario nogom i napadao zbog kućnih poslova. 

Pored brutalnog fizičkog nasilja, on je suprugu budio noću i nije joj dao da spava, te je psihički zlostavljao tako što joj je psovao, pljuvao i vrijeđao, uz prijetnje da će je i dalje okrutno povređivati i ubiti. 

Protiv njega je optužnicu podiglo Tužilaštvo Brčko distrikta BiH a potvrdio Osnovni sud te je optužen da je nasiljem i bezobzirnim ponašanjem ugrozio mir, tjelesni integritet i duševno zdravlje supruge i maloljetne kćerke s kojima živi u zajedničkom domaćinstvu.

Optužnicom mu  je stavljeno na teret da je od 04. do 24. novembra prošle godine u njihovom zajedničkom stanu, na brojne načine fizički i psihički maltretrirao suprugu i u više navrata fizički nasrnuo na njum udarao nogama, pesnicama i raznim predmetima.

"Nakon što bi napustio prostorije domaćinstva, on je žrtve nasilja više puta zaključavao unutra, onemogućavajući im da izađu i njegovo ponašanje prijave policiji" zaključuje se u optužnici. 

Osumnjičeni, koji je ranije višestruko osuđivan i protiv koga je u toku postupak upravo zbog nasilja u porodici, uhapšen je 30. novembra prošle godine. 

Nakon hapšenja, njemu je odmah određen jednomjesečni pritvor na prijedlog Tužilaštva, a usljed opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo.

Uz dalje produženje ove mjere i intenzivno postupanje Tužilaštva i policije u sprovođenju istrage, tužilačka odluka u ovom predmetu donesena je za tri mjeseca. Optužnicom od 27. februara, on je optužen za teži oblik krivičnog djela nasilja u porodici sa saprijećenom kaznom zatvora od jedne do pet godina. 

Pošto je Osnovni sud potvrdio optužnicu, te mu na prijedlog Tužilaštva produžio pritvor i nakon potvrđivanja optužnice, u ovom slučaju slijedi nastavak krivičnog postupka i izjašnjenje optuženog o krivici. 

Iz Tužilaštva podsjećaju da je u toku 2023. godine za nasilje u porodici u Brčkom prijavljeno je ukupno 26 osoba.

"Istrage su naređene u 23 predmeta protiv 24 lica, a podignuto je 15 optužnica protiv 16 osoba. Presude su donesene u 16 predmeta protiv isto toliko osoba, tako što su u osam predmeta izrečene zatvorske kazne, u šest predmeta uslovne osude, dok je po jedan predmet okončan izricanjem novčane kazne, odnosno oslobađanjem od optužbe", navode iz Tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije