Dve medalje za Ski sekciju UNS-a na Svetskom prvenstvu novinara skijaša u Kazahstanu 1Srpski novinarski ski tim (foto: SCIJ Srbija)

Srpski novinarski skijaški tim osvojio je dve medalje na 69. Svetskom novinarskom prvenstvu, održanom od 3. do 10. marta ove godine u Kazahstanu, u oragnizaciji Međunarodnog kluba novinara skijaša “SCIJ”.

Fotoreporter Marko Đurica u kategoriji seniora osvojio je srebrnu medalju u veleslalomu, a drugi je bio i u kombinaciji alpskog i nordijskog skijanja. U Kazahstanu se na 69. Mitingu novinara skijaša ove godine okupilo više od 120 novinara iz 23 zemlje.

“Veliki uspeh za našu zamlju i nove medalje, nakon prošlogodišnjih prvih medalja iz Kanadskog skijaškog centra Korner Bruk. Veleslalomska trka je bila dosta zahtevna zbog leda i kasnog startnog broja kada je staza već postala jako teška za skijanje. Srećan sam pogotovo kad se pogleda kakva je konkurencija bila i iz kojih velikih skijaških zemalja dolaze kolege”, objašnjava Đurica koji je zajedno sa Mirkom Milićevićem činio srpski tim.

Skijalište Šimbulak nalazi se u neposrednoj blizini Kazahstanskog najvećeg grada Almatija i ušlo je u Ginisovu knjigu rekorda za noćno skijanje na najvećoj visini. Najviša staza sada je na 3200 metara, a skijalište će se još širiti pa će najviša staza za nekoliko godina biti na više od 4000 metara.

Kazahstan ima velike planove za razvoj cele mreže skijališta što bi se u budućnosti moglo pokazati kao velika prednost jer mnoga evropska skijališta zbog klimatskih promena imaju problem sa snegom, a Kazahstan na svojim visokim planinama za sada nema tih problema.

Ispod samoga skijališta nalazi se još jedan Ginisov rekorder. Klizački ring Medeu je na najvišoj nadmorskoj visini na svetu, 1691 m i sa neverovatnih 10 500 kvadratnih metara ledene površine na kojem se istovremeno može klizati čak 3000 ljudi. Od 1972. Kada je izgrađen na njemu je oboreno 170 svetskih rekorda u brzom klizanju. Medeu je danas ne samo omiljeno mesto za rekreaciju stanovnika Almatija, nego i pravi mamac za turiste.

Turistima najviše nude svoju nomadsku tradiciju. Tako na svakom koraku možete da predahnete u jurti – njihovom šatoru-nastambi, možete da jašete konje obučeni u kazačke nošnje ili da se ponosno slikate sa orlom.

Trenutno godišnje Kazahstan poseti oko 1 400 000 turista, najviše iz Rusije, zatim iz SAD, Turske I Kine. Najveći adut im je neverovatna proroda s neobicnim krajolicima, ali i izvrsna gastronomska ponuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari