Koliko je realno da zahtevi opozicije budu ispunjeni: Bili bi razumni u nekoj drugačijoj državi

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić ocenila je da se ne čini mnogo verovatnim da aktuelna vlast pristane da usvoji Leks specijalis i ispuni predizborne zahteve koalicije "Srbija protiv nasilja".
Koliko je realno da zahtevi opozicije budu ispunjeni: Bili bi razumni u nekoj drugačijoj državi
Foto: 021.rs
Kako je rekla, pre svega zato što se ne vidi namera vlasti da bilo šta od toga ostvari bez pritiska, ali i zbog toga što je za neke zahteve potrebno više vremena.
 
Ona je navela da je opozicija podnela zahteve koji bi bili razumni u državi u kojoj postoji vladavina prava i demokratija, ali da, "pošto su zahtevi upućeni vlastima koje ne odlikuju te karakterisitke, ispunjenje zahteva zavisi od većine u Skupštini Srbije".
"Za sada mi se ne čini verovatnim da skupštinska većina na to pristane. Ne znam kako je zamišljeno sprovođenje plana, ali teško da bi mogao da bude ostvaren bez pritiska, ili građana na ulici, ili Evropskog parlamenta. Čini mi se da trenutno nema raspoloženja za masovne ulične proteste, niti da će se Evropski parlament koji priprema svoje izbore, ponovo spacijalno reagovati", rekla je ona.
 
Na pitanje da li je možda trebalo da bude manji broj lakše ostvarivih zahteva, Rakić Vodinelić je rekla da predlog za formiranje Komisije za kontrolu izbora može da se osloni na već postojeći nadzorni odbor koji takođe formira skupština i da se zatraže veća ovlašćenja.
 
Realno bi, smatra, bilo i tražiti da predsednik Republike ne može da "pozajmi" svoje ime ni jednoj lokalnoj izbornoj listi.
 
"Kada je reč o medijima, nije nemoguće da se formira nezavisna grupa koja bi pratila medijske nastupe, način obraćanja vlasti i opozicije, dok je na primer raspuštanje REM dosta neralno zbog zakona i komplikovanih procedura za predlaganje i izbor novih članova. Za to je potrebno neko vreme", rekla je Rakić Vodinelić.
 
Ona je dodala da "vlastima očigledno ne pada na pamet da ikada pristane na formiranje prelazne vlade, niti da ustupa dva ministarstva opoziciji i da praktično ne postoji način da ih neko na to natera".
 
Profesorka je ponovila da bi zahtevi opozicije bili razumni u nekoj drugačijoj državi, ali da bi u ovakvoj situaciji trebalo "manje lutati" a više se držati zahteva zasnovanih na postojećim zakonima.
 
Spasojević: Neke zahteve moguće ispuniti preko noći 
 
Vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević izjavio je da se neki od zahteva opozicije mogu ispuniti preko noći, dok je za druge potrebno više vremena, a da će Srpska napredna stranka odluke donositi u zavisnosti od "unutrašnjih i spoljnih pritisaka".
 
Spasojević je rekao da niko ne zna koliko je realno da zahtevi koalicije "Srbija protiv nasilja" budu ispunjeni, ali da je opozicija uspela, pomalo neočekivano, da privuče znatnu pažnju međunarodne zajednice i to im je dalo samopozdanje da podižu zahteve i pokušaju da izvuku maksimum.
 
"Drugi mehanizam je domaći pritisak građana na ulici. Njega trenutno nema ali i to bi moglo da se aktivira ukoliko bude trebalo i u toj međuigri bi naprednjaci odlučivali šta i koliko moraju da daju. Zahtevi su formulisani tako da istovremeno pokušavaju da raspakuju najvažnije probleme, kao što je preseljenje birača, jer ako to ne bude sprečeno moći će da se dešava na svim narednim izborima. To je sada od ključnog značaja, dok su ostali zahtevi pokušaj da se Srbija vrati u normalu i bude demokratsko društvo. Nisam siguran da bi svedeniji zahtevi bili garant uspeha", rekao je Spasojević.
 
On je dodao da je važno da opozicija pažljivo balansira između zahteva i pretnji bojkotom, kako se ne bi desilo da mora da izađe na izbore pod sličnim uslovima kakve je imala, a onda da objašnjava zašto je to uradila.
 
Na pitanje da li je zakazivanje izbora za 2. jun dalo znak da se neke preporuke ODIHR-a ipak mogu ispuniti, Spasojević odgovara da to takozvano odlaganje izbora za jun jeste dalo signal opoziciji da postoji prostor za pritisak ili pokazalo izvesnu slabost vlasti.
 
"Sa druge strane neke od zahteva je moguće ispuniti preko noći, a za neke kao što je temeljna revizija biračkog spiska treba i godinu dana, pa to odlaganje ne bih striktno gledao kao popuštanje. Sada je jedna od opcija da se sedne za okrugli sto sa međunarodnom zajednicom kao posrednikom ili da se nađe neko međurešenje i tu mi je zanimljivo spominjanje makedonskog rešenja", rekao je Spasojević i podsetio da je u Severnoj Makedoniji usvojeno rešenje ojačalo poziciju opozicije.
Poslanici Srbije protiv nasilja danas su od vlasti tražili poseban zakon koji podrazumeva komisiju za kontrolu izbora, sređen birački spisak, ravnopravnost u medijima, smenu REM-a i rukovodstva RTS-a i poseban zakon sa privremenim važenjem koji bi uvažio peporuke ODIHR-a.
  • zgađen

    12.03.2024 21:56
    @ Dex
    Verovatno ne gledate izdajničke televizije, već isključivo vučićeve, pa zbog toga niste dobro informisani o stanju u tigru. Druga mogućnost je da zavisite od buđavih sendviča. U svakom slučaju pisanje besmislica ne služi vam na čast, ali demokratski je biti slep kod očiju. Zelim vam sve najbolje i da se uskoro osvestite.
  • Dejo

    12.03.2024 20:40
    Profesorice profesorice
    Kako ucis djake naopako.Ko kome daje dio kolaca ako to nije zaradio na izborima.Cuj dajte nekom dva ministarska mjesta iako po broju glasova to nezasluzuje.Profo ta dva mjesta bi bili kocnicari vlasti bilo koje.Kako ja mogu da sjedim podrzavam vlast ,a sve kontra radim da ta vlast nefunkcionise.Zamislimo recimo Kosovo i Metohija u vladi se glasa ta dva poslanika uvijek bi bila za nezavisno Kosovo.Problem za vladu pred svijetom,a ovi sto pokusavaju nesto ucariti pola ih je za nezavisno takozvano Kosovo....
  • Dex

    12.03.2024 09:24
    @Ksenija, nema od te borbe nista. Dzabe se nadas. Ako niste u stanju da ga pobedite legalno, na izborima, ulica vam nece pomoci. Nasilju na ulicama pribegavaju oni koje narod nece i koji bi silom da menjaju narodnu volju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija