Informer raspiruje nacionalnu mržnju 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U dnevnom listu „Informer“ je dana osmog marta na naslovnoj strani navedeno: „Težak skandal u prestonici Crne Gore USTAŠE SA CETINJA PONOVO DIVLJAJU!“

Ustav Republike Srbije zabranjuje izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje, a Krivični Zakonik RS određuje da ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina. Kod ovog krivičnog dela oštećena je društvena zajednica kao celina.

Pozivam Ustavni sud Republike Srbije i tužilaštvo da najhitnije reaguju jer je ovaj naslov ekstremno provokativan, ima elemente krivičnog dela kako je gore navedeno, bezbednosno ugrožava i oštećuje Srbiju i Crnu Goru i njihove građane i vređa Cetinje i Cetinjane.

Nisu pojedinci na vlasti svedoci raspada SFRJ nego su uzročnici raspada SFRJ.

U javnosti se preko tri decenije u kontinuitetu provlači teza ispravnosti pogubne politike koja je uništila sve jugoslovensko na ovim prostorima.

Pojedinci iz vlasti su napisali knjige na ovu temu, ali te knjige su nastale iz njihove griže savesti i želje da se pred sobom, narodom i istorijom opravdaju. Ali posledice njihovih dela su toliko tragične da ih njihove knjige ne mogu opravdati.

Autor je advokat iz Zemuna

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari