Rectangle 2 Copy 4 Created with Sketch.
Andre Širle/Foto: Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia
i

Andre Širle/Foto: Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

Osvojio Mundijal, a onda šokirao sve i sa 29 godina završio s fudbalom: Sad se bez odeće penje po planinama na snegu i -19 /FOTO/

Stefan Acevski - Vest objavljena: 20:51 - 10.03.2024

Mnogi misle da je život fudbalera, naročito onih koji osvajaju trofeje širom Evrope zapravo veoma lak i jednostavan. Međutim, slava i novac nisu često presudan faktor. To najbolje zna momak koji je sa Nemačkom postao prvak sveta 2014. godine u Brazilu. I onda nekoliko godina kasnije potpuno promenio svoj život.

Andre Širle je imao ozbiljnu ulogu u nemačkoj reprezentaciji. Samo devet godina kasnije bivši as Bajer Leverkuzena, Borusije iz Dortmunda i Čelsija napravio je totalni zaokret u životu.Po završetku igračke karijere, tek u 29. godini, odlučio se na ekstremni način života, penjući se na planine u teškim uslovima. Zdrav život i testiranje tela našao je u metodama Vima Hofa tako što se u šortsu i go do pojasa popeo na vrh jedne planine u Češkoj.

Isplivale su fotografije na kojima se vidi Širle, sada već fudbalski loše građen, kako hoda po snegu u ekstremnim uslovima, po izrazito niskoj temperaturi sve kako bi testirao izdržljivost.

Sa grupom prijatelja se popeo na Snežku, najvišu planinu na granici Poljske i Češke, i visinu od 1.630 metara samo u čizmama, šortsu i šeširu na glavi.

Odluka se "kuvala" u meni već neko vreme. Dubine su postajale sve dublje, a svetlih tačaka bilo je sve manje. Da biste opstali u ovom biznisu neophodno je da uvek imate određenu ulogu, u suprotnom gubite posao, a novi nećete dobiti.

Izjava Širlea posle kraja karijere

Sneg, kiša, -19 i vetar od 100 km/h

Širle je objasnio s kakvim se uslovima susretao na planini.

Mentalno i fizički to je najteža stvar koju sam ikada uradio – počeo je Širle.

Telo mu je otkazalo, kako kaže, ali je nastavio dalje...

U poslednjih nekoliko minuta nisam mogao ništa da osetim, morao sam da pronađem nešto u sebi da nastavim dalje. Iskustvo koje nikada neću zavoraviti na -19 stepeni, 100 kilometara na sat sa vetrom u lice, jak sneg i kiša. Šta sam naučio? Da smo moje telo i ja jači nego što sam mislio, sa pravom dušom i umom može sve da se postigne – napisao je Nemac na Instagramu.

Andre Širle (Foto: Ben Queenborough / Polaris / Profimedia)
Andre Širle (Foto: Ben Queenborough / Polaris / Profimedia)

Širle se vodio metodama Hofa, čija je svrha da natera svakog da savlada sopstvene granice u teškim uslovima, da se izloži telo hladnoći i natera bolju cirkulaciju krvi specifičnim disanjem.

Sve kako bi se telo vremenom prilagodilo ekstremnim uslovima i tako povećao imuni sistem.

Širle je odrastao u Majncu, debitovao za taj klub, da bi preko Bajer Leverkuzena i Volfsburga stigao u Premijer ligu, ali se nije pokazao u Čelsiju i Fulamu. Usledio je povratak u domovinu i dres Borusije, da bi karijeru završio posle pozajmice u moskovskom Spartaku. Stres je naveo kao glavni razlog zašto se povukao iz fudbala u 29. godini.

Ostaće upamćen i po tome što je bio strelac za Nemačku u istorijskoj pobedi nad Brazilom 7:1 u polufinalu Mundijala.

Dušan Veletić za Sportal pred meč za OI: Mogu da porazim Tijafaka

Pročitajte još:

Tagovi:

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj WhatsApp zajednici ili čitajte na Google News.

Sportal VIDEO

Odbojka derbi  Crvena Zvezda, Partizan 5 utakmica finalne serije za prvaka Srbije,  FOTO: Sportal/Aleksandar Dimitrijević
20 56
Odbojka

20:56 - 26.04.2024

video Dodela pehara igračima Zvezde

Odbojkaši Crvene zvezde novi su šampioni Srbije, pošto su u petoj utakmici finalne serije savladali na Banjici ekipu Partizana, rezultatom 3:0 (25:23, 25:18, 25:18). Evo kako je izgledala dodela pehara od strane Đule Meštera.

Odbojka derbi  Crvena Zvezda, Partizan 5 utakmica finalne serije za prvaka Srbije,  FOTO: Sportal/Aleksandar Dimitrijević
20 45
Odbojka

20:45 - 26.04.2024

video Slavlje igrača Zvezde sa navijačima

Odbojkaši Crvene zvezde novi su šampioni Srbije, pošto su u petoj utakmici finalne serije savladali na Banjici ekipu Partizana, rezultatom 3:0 (25:23, 25:18, 25:18). Pogledajte slavlje navijača i igrača.

Odbojka derbi  Crvena Zvezda, Partizan 5 utakmica finalne serije za prvaka Srbije,  FOTO: Sportal/Aleksandar Dimitrijević
20 44
Odbojka

20:44 - 26.04.2024

video Poslednji poen i slavlje Zvezde

Odbojkaši Crvene zvezde novi su šampioni Srbije, pošto su u petoj utakmici finalne serije savladali na Banjici ekipu Partizana, rezultatom 3:0 (25:23, 25:18, 25:18). Pogledajte poslednji poen na meču i slavlje igrača i navijača.

Misliš da je to sve? Nastavi da čitaš, imamo još mnogo toga za tebe :)

Arne Slot, fudbalski trener (Foto: ANP / ddp USA / Profimedia)
22 18
Premijer liga

22:18 - 26.04.2024

Liverpul ima novog trenera!

Arne Slot, holandski stručnjak, postaće novi trener Liverpula, potvrdio je Fabricio Romano, najobavešteniji fudbalski novinar na svetu.

Zvezdan Terzić, potpisivanje sponzorskog ugovora. Foto: SD Crvena zvezda
21 27
Odbojka

21:27 - 26.04.2024

Terzić čestitao odbojkašima Crvene zvezde

Odbojkaši Crvene zvezde pobedili su velitog rivala u finalu plej-ofa i osvojili su svoju 13. šampionsku titulu. Tim povodom Zvezdan Terzić, predsednik Upravnog odbora SD Crvena zvezda uputio je čestitke odbojkašima i svima u Odbojkaškom klubu.