Vesti

0

Profesorka FDU: Sa ogromnim stepenom stručnosti razvijamo mržnju

Izvor: N1

Profesorka FDU: Sa ogromnim stepenom stručnosti razvijamo mržnju

Izvor: N1

Čitavo društvo je zahvatila histerija podela koja se podržava i svakodnevnim govorima političara, pre svega iz vlasti, rekla je profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti Milena Dragićević Šešić dodajući da sa ogromnim stepenom stručnosti razvijamo mržnju.

 

Dragićević Šešić je gostujući na N1 rekla da se izbori najlakše dobijaju, ne na osnovu nekog pravog patriotizma, koji se meri rezultatima, već, kako je navela, na osnovu verbalnog patriotizma i pre svega optuživanju onih drugih za antipatriotizam.

„Ako neko kaže bilo koju kritičku reč o nekoj odluci vlasti, istog trenutka postaje antisrpski“, objašnjava ona.

Kao primer navela je i napad jedne tabloidne televizije i njenog urednika na jednu od učesniza za pesmu Evrovizije, koja je pobedila na takmičenju.

„I pesma i pevačica su optužne za antisrpstvo, svi glasači i članovi žirija disfalifikovani kao ljudi. Jedan od glavnih izbornih uslova su mediji i oni ne smeju biti promoteri govora mržnje“, kaže Dragićević Šešić.

Dodaje i da ne zna sa kakvim stepenom nestručnosti govorimo, ali da sa ogromnim stepenom stručnosti razvijamo mržnju.

„Tačno znamo šta treba da kažemo da bi se oblatili svi oni koji iz bilo kojih razloga misle različito. Umeće provociranja drugog i razvijanja mržnje prema drugome je jedna neverovatna veština kojom smo ovladali poslednjih 10 godina“, rekla je Dragićević Šešić.

Prema njenim rečima, čitavo društvo je zahvatila histerija podela, koja se, kako navodi, podržava i svakodnevnim govorima političara, pre svega iz vlasti.

„Govor sa pozicije nemoći i govor sa pozicije moći i vlasti je neuporediv. Onda dolazi do takvih podela da je pitanje života ili smrti koji će film biti naš predlog za oskara“, kaže profesorka FDU.

Komentarišući referendumsku atmosferu pred izbore i podelu na dva bloka, ona je istakla da vidimo da u autoritarnim sistemima na drugi način ne može doći do promene.

„U takvom sistemu teško možete očekivati demokratske uslove sa sve Evropom koja će kao da kontroliše. Mislim da će situacija samo da bude gora i ova vrsta histerije i mržnje koja se promoviše i rasplamsava čak do nivoa vređanja sopstvenih sadanika, članova, podržavaoca, dok vam oni aplaudiraju. Toga nema ni u totalitarnim sistemima“, kaže Dragićević Šešić.

Osvrćući se na dogovor opozcije i Proglasa, ona je rekla da pozdravlja svaki dogovor.

„Mislim da je dobro što se grupa intelektualaca uključila sa potpuno nezavisne političke poziciji, koji vlast dakako prepoznaje kao opozicionu, ali vlast će prepoznati kao opozicionu svaku reč koja nije hvalospev. Malo je biti neutralan, moraju se praviti ode“, navela je Dragićević Šešić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR