Svet

0

Prijavljene dve eksplozije u blizini broda kod obale Jemena

Izvor: Beta

Prijavljene dve eksplozije u blizini broda kod obale Jemena

Izvor: Unsplash/fredrick-f

Brod koji je prelazio Adenski zaliv kod obale Jemena prijavio je danas dve eksplozije ispred plovila, saopštila je britanska agencija za pomorsku bezbednost UKMTO.



To je najnoviji napad usmeren na pomorski saobraćaj kod obale Jemena.

"Kapetan je prijavio dve eksplozije ispred broda. Brod i posada su bezbedni", navodi se u saopštenju britanske agencije.

"Brodovima se savetuje da plove sa oprezom i prijave svaku sumnjivu aktivnost UKMTO-u", dodaje se u saopštenju.

Eksplozije su se dogodile oko 50 nautičkih milja jugoistočno od lučkog grada Adena, koji kontroliše jemenska vlada u ratu sa pobunjenicima Huti.

Za sada nije preuzeo odgovornost za eksplozije.

Huti su od novembra pojačali napade na trgovačke brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, zbog čega mnogi vlasnici brodova sada izbegavaju te ključne prolaze za međunarodnu trgovinu.

Pobunjenici Huti koje podržava Teheran i koji kontrolišu velike delove Jemena rekli da izvode napade u znak solidarnosti sa Palestincima u pojasu Gaze, gde je Izrael u ratu sa Hamasom posle napada palestinskog islamističkog pokreta 7. oktobra na izraelsko tlo.

Od sredine januara, SAD i Velika Britanija su sprovele nekoliko napada na položaje pobunjenika Huti, koji su takođe označili američke i britanske brodove kao "legitimne mete" za napade, a prvobitno su rekli da ciljaju brodove "povezane sa Izraelom".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR