Irska na Osmi mart glasa na referendumu – da li je ženama mesto u kući 1foto: EPA-EFE/AIDAN CRAWLEY

Širom Irske otvaraju se birališta, na kojima će građani odlučivati o tome da li je vreme za promenu dela ustava, starog 87 godina, u kome se između ostalog kaže da je ženama mesto u kući. Glasanje se održava na Međunarodni dan žena, a pravo glasa ima 3,3 miliona ljudi.

Dva referenduma se održavaju u Irskoj. Ircima su na glasačkom listiću postavljena pitanja – da li žele da prošire definiciju porodice na one koje nisu zasnovane na brakovima i da li žele da se izbriše deo ustava u kojem je predviđeno da je ženama mesto u kući.

Umesto dela da se porodica jedino zasniva na braku, tekst ustava, ako referendum bude usvojen, biće zamenjen rečima da se porodica može zasnovati „brakom ili drugim dugoročnim vezama“.

Kada je reč o ulozi žene u kući, umesto definicije da „majke neće biti u obavezi da se bave neophodnim ekonomskim radom, da ne bi zanemarile svoje obaveze u kući“ predložena je klauzula u kojoj se navodi da će država težiti da podrži da „članovi porodice pružaju negu jedni drugima“.

Još jedan amandman

Irskim ustavom u trenutnom obliku pravo na zaštitu imaju jedino porodice zasnovane oko braka, ali ako amandman bude usvojen različite porodične jedinice bi imale ista ustavna prava i zaštitu.

Irska vlada, koja je u decembru prošle godine najavila da će referndum biti održan na Međunarodni dan žena, smatra da su ti delovi ustava prevaziđeni i seksistički.

Ustav u Irskoj iz 1937. godine, tokom godinama mnogo puta je menjan, uključujući legalizaciju istopolnih brakova 2015, kao i ukidanje zabrane abortusa u zemlji 2018. godine.

Ako referendum prođe, to će biti 39. i 40. amandmani irskog ustava. Rezultati glasanja će najverovatnije biti poznati 9. marta, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari