Motociklisti traže niže takse

Tri meseca posle prvog protesta, oko 1000 motociklista ponovo se okupilo ispred parlamenta, sa zahtevom da se smanje porezi, takse i registracija motocikla.

Izvor: B92

Subota, 17.07.2010.

13:53

Default images

Iz unije motociklista Srbije poručuju da će sa ovakvim protestima nastaviti sve dok im se ne ispune zahtevi, a kako kažu ne isključuju ni radikalizaciju protesta.

Lepa slika u Beogradu za one koji su se danas našli na ulicama prestonice, ali ova vožnja centralnim ulicama grada, nije imala lep povod.

Bio je to protest bajkera iz cele Srbije, za koje je zbog visokih taksi vožnja motora postala luksuz.

Srđan Ilić, osim troškova registracije, za motocikl mora da plati i takse od čak 31 250 dinara. Ono što muči Srđana, kao i ostale bajkere jeste činjenica da vozači višestruko skupljih i po kubikaži jačih kola, plaćaju mnogo manji porez.

Postoje primeri, gde je taksa za motor čak 37 puta veća od one koju plaća vozač recimo fabije ili citroena od oko 1000 kubika. Za motor koji košta 8500 evra kao i ta kola, taksa je skoro 32 000 dinara, a za kola samo 860.

Ovako nesrazmeran odnos, nastao je posle uvođenja takse na luksuz, pri čemu je vožnja motora svrstana u tu kategoriju.

Bajkeri i bajkerke, neki i sa decom, protestnu vožnju počeli su okupljanjem kod Ušća na Novom Beogradu, odakle su se, u koloni uz pratnju policije, uputili ka srpskom parlamentu, prolazeći preko Brankovog mosta i centralnih beogradskih ulica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: