Svet

Sreda, 06.03.2024.

15:36

FED: Bez žurbe za smanjenje kamatnih stopa

FED neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

Izvor: Tanjug

FED: Bez žurbe za smanjenje kamatnih stopa
Ilustracija: Shutterstock/gopixa

Američka centralna banka FED ne očekuje da će smanjiti referentne kamatne stope dok ne stekne veće poverenje da stopa inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama održivo pada na dva odsto, izjavio je šed FED-a Džerom Pauel u okviru svog polugodišnjeg izveštaja o monetarnoj politici pred američkim Kongresom.

"Verujemo da je naša referentna stopa verovatno na vrhuncu za ovaj ciklus pooštravanja", rekao je Pauel, dodavši da je moguće očekivati smanjivanje kamatnih stopa tokom ove godine ako se američka ekonomija bude razvijala u skladu sa očekivanjima, navodi se na veb stranici FED-a.

On je ipak upozorio da su ekonomski izgledi neizvesni i da smanjenje inflacije u SAD na željenih dva odsto nije zagarantovano.

Pauel je naglasio da postoje rizici kako od preranog, tako i od prekasnog smanjenja kamatnih stopa, tako da će FED i nadalje pažljivo pratiti nove podatke i procenjivati ravnotežu rizika i izglede američke privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: