Hronika

Bokseru i Tigru robija za seksualno zlostavljanje maloljetnika u BiH

Bokseru i Tigru robija za seksualno zlostavljanje maloljetnika u BiH
Foto: Nezavisne/Arhiva | Bokseru i Tigru robija za seksualno zlostavljenje maloljetnika u BiH

SARAJEVO - Dvojica migranata osuđena su, između ostalog, za teško seksualno zlostavljanje maloljetnika, takođe migranta, na ukupno 21 godinu zatvora, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, odakle dodaju da su ovim, na temelju njihove optužnice, izrečene do sada najveće prvostepene kazne za trgovinu ljudima i povezana krivična djela.

"Tužilaštvo BiH je u predmetu koji se odnosi na Ishakila Amanullaha (23), zvanog 'Bokser', rođenog u Avganistanu i Khana Qaisa (23), zvanog 'Tigar, takođe državljanina Avganistana, dokazivalo odgovornost optuženih za krivična djela međunarodne trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi, te dokazivalo odgovornost optuženih za teško seksualno zlostavljenje maloljetnika, takođe migranta i stranog državljanina, koji se u BiH nalazio u izuzetno teškoj situaciji", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kako dodaju, s obzirom da su prvostepenom presudom osuđeni na 10 i 11 godina zatvora, Tužilaštvo BiH pozdravlja zaoštravanje kaznene politike za ova krivična djela, a o predmetu je upoznata i Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Optuženi se terete da su tokom juna 2021. godine, pa sve do 24. februara 2022. godine, za ugovorene novčane naknade, nelegalno prebacivali više migranata sa teritorije BiH na područje Hrvatske i EU.

"Oni su u blizini Graničnog prelaza Orašje nalazili kamione na parkiralištu koji su čekali na prelazak državne granice i u tovarne prostore kamiona bez znanja vozača skrivali migrante, te na taj način nezakonito preko državne granice preveli veći broj migranata", navodi se u optužnici.

Tigar se tereti i da je sam organizovao prihvat četiri migranta među kojima i maloljetnike u iznajmljenoj kući u blizini Graničnog prelaza Orašje, te pratio pogodne kamione koji su čekali na prelaz granice kako bi u njih neopaženo ubacio migrante radi njihovog nezakonitog prevođenja, a u čemu su ga spriječili policajci tokom pretresa kuće.

"Optuženi se terete da su tokom 2021. godine, u iznajmljenoj kući u blizini Graničnog prelaza Orašje, radi seksualnog iskorištavanja vršili eksploataciju maloljetnog muškarca, stranog državljanina, na način da su ga iskorištavajući njegovo stanje bespomoćnosti fizički, psihički i seksualno iskorištavali u više navrata, a potom isti čin audio-video snimali telefonom, prijeteći žrtvi da će ga ubiti i da će ukoliko pobjegne snimak podijeliti sa drugima na javno dostupnim serverima. Optuženi su žrtvu tokom boravka držali zaključanu u prostorijama kuće, sve dok nije uspio pobjeći i zatražiti pomoć", navodi se u optužnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije