Srbija

Sreda, 06.03.2024.

13:28

Formiran tim za Plan rasta za Zapadni Balkan: Mali otkriva detalje

Ministar finansija Siniša Mali je na svom Instagram probilu objavio da je formiran tim za Plan rasta za Zapadni Balkan.

Izvor: B92.net

Formiran tim za Plan rasta za Zapadni Balkan: Mali otkriva detalje
Foto: Instagram/mali_sinisa

"Kao što je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio u Tirani, zajedno sa ministarskom za evropske integracije Tanjom Miščević formirali smo tim za Plan rasta za Zapadni Balkan, koji će nam omogućiti bližu saradnju unutar regiona i sa Evropskom Unijom", obavestio je Mali.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i podrazumeva niz potrebnih reformi, kao i finansijsku podršku Evropske Unije.

"Zadatak našeg tima, koji je danas održao i inicijalni sastanak, će biti da na najefikasniji način spovedemo sve neophodne aktivnosti", napisao je Mali.

U fokusu su nam aktivnosti na uspostavljanju jedinstvenog, najpre regionalnog tržišta, kao i približavanje evropskom tržištu, što će mnogo značiti za naše građane, a pre svega za naše poslovne veze sa Evropom, dodao je.

Dalje, jedna od tema je i pristup jedinstvenom tržištu za plaćanje u evrima SEPA što će značiti manje provizije i ubrzanje prekograničnih plaćanja.

"Ubrzano radimo i na tzv. 'zelenim koridorima' kako ne bismo imali zadržavanje na drumskim i železničkim graničnim prelazima u teretnom saobraćaju prilikom izvoza i uvoza roba", obavestio je Mali.

Povezivanje ekonomija i uklanjanje prepreka su veliki i važni ciljevi koji vode ka suštinskom razvoju naše zemlje i regiona i boljoj budućnosti za naše građane. Idemo dalje, zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: