Capital.ba

Građani plaćaju penzije poljoprivrednicima

17.07.2010. / 11:18

NOVI SAD, Penzije koju primaju seljaci u Srbiji finansiraju građani iz državnog budžeta, jer srpski poljoprivrednici neće da uplaćuje 450 evra godišnje, koliko bi trebalo da izdvoje na ime doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, navedeno je u publikaciji pod nazivom “Penzijsko osiguranje poljoprivrednika”, autora Boška Mijatovića.

“Penzijsko osiguranje plaća oko 50 000 poljoprivrednika, a država seljacima uveliko povlađuje i izbegava da prinudno naplati penzijsko osiguranje, tako da njihove penzije zapravo finansiraju građani iz budžeta Srbije”, ističe Mijatović

Mijatović, inače direktor Centra za liberalno-demokratske studije, dodaje da je iz državnog budžeta prošle godine izdvojeno više od 90 odsto novca za finansisranje “seljačkih penzija”, upravo zbog izbjegavanja plaćanja doprinosa.

“Da bi država prestala da povlađuje seljacima i vodi politiku nezameranja prema njima bilo bi najbolje da se sadašnje obavezno osiguranje ukine i, da poljoprivrednici počnu, sami na dobrovoljnoj osnovi, uplaćivati svoje penzijskog osiguranje. Time bi se izbeglo sadašnja anarhija i masovno izbegavanje uplaćivanja penzijskih doprinosa od strane seljaka u Srbiji”, ističe Mijatović.

On je izrazio sumnju i u trenutni broj poljoprivrednih osiguranika u Srbiji, ističući da je zvanična evidencija nepouzdana, jer se ažurira samo kad osiguranik sam dođe i prijavi promjenu.

“Prema zvaničnoj evidenciji u Srbiji ima 200 000 poljoprivrednih osiguranika, ali neke pouzdane procene nepobitno ukazuju, da ih nema više od 100 000”, naveo je Mijatović u publikaciji “Penzijsko osiguranje poljoprivrednika” .

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!