Odbrana uložila žalbu na rešenje o pritvoru Novice Antića 1Foto: A.Latas/Danas

Siniša Lunić, advokat Vojnog sindikata Srbije, rekao je danas ispred Višeg suda u Novom Sadu da je odbrana uložila žalbu na rešenje o pritvoru za Novicu Antića predsednika i Predraga Jevtića, sekretara ovog sindikata.

Ova žalba će da bude prosleđena i Apelacionom sudu u Novom Sadu koji je dužan da u roku od 48 sati donese adekvatnu odluku.

– Mi se nadamo da je jedina odluka koja može da bude je oslobađanje rukovodstva VSS. Ukazali smo na sve nelogičnosti ne samo na ovom rešenju pritvaranja, nego smo ukazali na nekologičnost čitavog ovog krivičnog postupka, koji se vodi sa ciljem diskreditacije, ne samo rukovodstva nego kompletnog sindikata – rekao je Lunić.

Pritvor je određen zbog postojanja takozvanih okolnosti koje ukazuju na to da će lica koja su pritvorena uticati na svedoke.

Te okolnosti, kako ističe advokat, po slovu zakona moraju biti osobite.

– Mi smatramo da ne samo da ne postoje osobite okolnosti, nego da ne postoje apsolutno nikakve okolnosti koje bi ukazivale na bilo kakav uticaj na svedoke. Prethodno je sud morao da utvrdi da li postoje osnovane sumnje da su uopšte lica izvršila krivična dela. Ta sumnja može da se graduira, da se napravi stepenovanje. U ovoj fazi postupka mora da postoji osnovanost sumnje, a ta osnovanost sumnje ovde ne postoji. Ne postoji čak ni obična sumnja. Jedina stvar koja postoji je da je nesumnjivo da ova lica nisu nikakvi kriminalci i nisu izvršioci bilo kakvog krivičnog dela – nastavio je advokat.

Lunić nije mogao da kaže sa sigurnošću da li Antić još štrajkuje glađu. Kako je nastavio, posle ulaganja ove žalbe, upravo idu da posete dvojicu pritvorenih.

Bio je vikend i nisu uspeli da stupe u kontakt sa njima.  Kao ističe, ubrzo će se uveriti u njihovo zdravstveno i opšte stanje.

Lunić je rekao da VSS zapravo više ne postoji.

– Sindikatu su oduzeti pečati, laptopovi, telefoni, otežana je komunikacija među članstvom. Vojni sindikat je faktički ugašen. On nije ugašen pravno, ali je faktički negovo delovanje svedeno na minimum – izjavio je on.

Advokat nije hteo da komentariše političku konotaciju čitave situacije, jer kaže da im u ovoj fazi postupka ona ne ide u prilog, te da je najvažnije da pritvorenici budu pušteni na slobodu, jer nisu počinili nikakva krivična dela.

Nije ni upoznat sa informacijom koja se pojavila, da su svedoci koji su predloženi u tužilaštvu i zbog koji su sindikalci u pritvoru, hteli danas da dođu da daju izjave i da svedoče.

„Odbrani ta informacija nije poznata“, zaključio je Lunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari