Biznis Moj novčanik
Vladan za dan zaradi 100 evra: Radio i u Beču, a sada otkrio kome više naplaćuje

Vladan za dan zaradi 100 evra: Radio i u Beču, a sada otkrio kome više naplaćuje

"Svaki je zanat zlatan" jedna je od srpskih poslovica, a cene krečenja u našoj zemlji idu u prilog ovoj misli. Moler Vladan Stanković iz Jagodine otkrio je koliko novca je potrebno da se izdvoji samo da bi se platio rad majstora. Takođe je za naš portal naveo koliko košta pružanje molerskih usluga u Austriji.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vladan za dan zaradi 100 evra: Radio i u Beču, a sada otkrio kome više naplaćuje Foto: Shutterstock / RAS Srbija
Vladan za dan zaradi 100 evra: Radio i u Beču, a sada otkrio kome više naplaćuje

"Gletovanje sa krečenjem naplaćujem tri evra po kvadratu ako se koristi bela boja prilikom krečenja. Ako se kreči u drugoj boji onda je cena od 3,3 do 3,5 evra. Napominjem da se navedene cene odnose samo na moj rad, znači, u cenu nije uračunat materijal", započeo je razgovor Stanković.

Blic preporučuje

Objasnio je da samo krečenje u beloj boji po kvadratu košta 1,2 evra, a ako se neko odluči za neku drugu boju, onda je cena 1,5 evra. "Moram da napomenem da su drugačije cene ukoliko se koristi tehnika, kao na primer tehnika sahara. To je nešto novo i postoji oko deset tehnika, a cena se kreće od šest do osam evra. Krečenje fasade je skuplje i košta 10 evra", kazao je on.

Stanković nam je ispričao i koliko traje krečenje stana od oko 50 kvadrata. Objasnio je i kako se računa površina koju je potrebno okrečiti za navedenu kvadraturu stana. "Dva majstora okreče pomenutu kvadraturu stana za jedan dan, naravno ukoliko se kreči belom bojom. Inače, stan od 50 kvadrata imao oko 165 kvadrata krečenja. Površina krečenja se računa tako što se kvadratura stana pomnoži sa 3,3. Nekad može da bude manja ili veća površina, to zavisi od stana", naveo je Stanković.

Krečenje stana od 50 kvadrata sa gletovanjem u boji koja nije bela košta najmanje oko 540 evra. Samo krečenje u beloj boji košta oko 198 evra.

Koliko moler zaradi u Austriji?

Naš sagovornik nam je ispričao da je pre Nove godine radio u Beču kao moler. Naveo je da je zarađivao 11 evra po satu i da je radio 10 sati dnevno. Istakao je da je imao dve pauze po pola sata i da one nisu bile plaćene. Prema rečima Stankovića, u Beču je dnevno zarađivao 99 evra.

- Važno je da kažem da sam pored toga imao i plaćen stan i sve račune koji su se odnosili na njega. Krečio sam samo stanove u Beču. Što se tiče zarade, ja manje, više isto zaradim dok krečim u Srbiji i Austriji, ali je samo krečenje u Austriji skuplje nego kod nas zato što vlasnik stana plaća više majstora ali i gazdu koji nas zaposli, kazao je.

Vladan Stanković je naveo i koji klijenti su zahtevniji, oni u Srbiji ili u Austriji. "Zahtevniji su ljudi u Srbiji. Kod nas baš mora da se pazi kako se radi i rad mora da bude daleko kvalitetniji nego u Austriji. Kad se gletuje kod nas nakon toga zidovi moraju da budu skroz ravni, dok u Austriji nije tako. To važi i za krečenje. Kod nas nakon krečenja zidovi moraju da budu glatki. U Austriji nije tako. Mi smo pedantniji", zaključio je razgovor moler Vladan Stanković iz Jagodine.

(MONDO)