Svet

0

Iz Malezije poleteo avion sa norveškim kraljem Haraldom kome je tamo ugrađen pejsmejker

Izvor: Beta

Iz Malezije poleteo avion sa norveškim kraljem Haraldom kome je tamo ugrađen pejsmejker

Izvor: Beta/AP/Vincent Thian

Avion za koji se veruje da prevozi norveškog kralja Haralda poleteo je danas iz Malezije, dan pošto je kralju u toj zemlji ugrađen privremeni pejsmejker.

Najstariji evropski monarh je zbog infekcije prebačen u bolnicu tokom privatnog odmora u Maleziji na severoistočnom malezijskom ostrvskom letovalištu Langkavi, saopštila je u utorak kraljevska kuća.

Kako je kraljevska kuća kasnije saopštila, kralj je juče operisan u bolnici Sultanah Maliha i ugrađen mu je privremeni pejsmejker zbog slabog ritma srca.

Norveški mediji javili su da je Harald otputovao u Maleziju sa suprugom kraljicom Sonjom da proslavi svoj 87. rođendan.

Avion za medicinsku evakuaciju Skandinavskog erlajnsa (Scandinavian Airlines) koji je poleteo iz Osla u četvrtak stigao je u petak u Langkavi. Letelica Boing 737-700 je ranije korišćena kao leteća hitna pomoć.

Prema portalu Flajtradar24 isti avion poleteo je danas iz Langkavija na putu za Šardžah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odakle treba da leti dalje za Norvešku.

Kralj Harald, koji poslednjih godina ima zdravstvene probleme, rekao je da ne planira da abdicira poput svoje rođake danske kraljice Margarete Druge koja je abdicirala ranije ove godine.

Norveški prestolonaslednik princ Hakon, je preuzeo očeve obaveze dok je on na lečenju.

Haraldove obaveze kao šefa države su ceremonijalne i on nema političku vlast. Došao je na presto posle smrti oca, kralja Olafa, 1991. godine. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR