Dačić s Lavrovom: Želimo da razvijamo dobre odnose s Rusijom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom sastao tokom međunarodne konferencije u Antaliji, u Turskoj.
"Želimo da razvijamo dobre odnose s Rusijom, zahvalni smo im na pozitivnom stavu na sednici Saveta bezbednosti UN (o Kosovu) i mi moramo pre svega da radimo na našim interesima", kazao je Dačić.
 
"U priči danas da postoji neki ruski uticaj na Balkanu – misli se na Srbiju i BiH. Ne znam kakav to ruski uticaj smeta Severnoj Makedoniji da otvori pregovore sa EU ili dovodi do urušavanja nekih drugih bilateralnih odnosa“, izjavio je Dačić.
Posle učešća u panelu "Izazovi i prilike na Zapadnom Balkanu" na Diplomatskom forumu u Antaliji, Dačić je rekao da Srbija "čvrsto drži liniju odbrane da niko ne nametne ulazak Kosova u međunarodne organizacije i institucije sporednim putem".
 
Ocenio je da EU, koja je posredovala za Briselski sporazum o putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova, danas ne može da garantuje njegovo sprovođenje.
"EU ne može da obezbedi da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO). Srbija ne sme više da dozvoli da zavisi od drugih“, rekao je on.
 
Povodom svog današnjeg sastanka s ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom rekao je da "mi nećemo moći da promenimo stav Turske o Kosovu i Metohiji, ali treba da pokušamo da budemo partneri i da razvijamo ekonomske odnose“.
 
Dačić je rekao da treba pokušati staviti ekonomsku saradnju u funkciju konstruktivnosti na Balkanu, čime Srbija može da postigne da, ukoliko nema njene saglasnosti, ne dođe do nametanja rešenja za Kosovo.
 
Novinarima je preneo da se sastao i s ministrima spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijatrom, Luksemburga Gzavijeom Betelom, s kolegama iz Libana i Paname, Abdalom Bu Habibom i Janainom Tevanei, kao i s generalnim podsekretarom UN i visokim predstavnikom za Alijansu civilizacija (UNAOC) Migelom Anhelom Moratinosom.
  • @w/e

    03.03.2024 08:46
    @w/e slažem se sa tobom 90% što si napisao. A ono 10% što bi dodao je to da bi Nestorović kada bi u medijima imao prostor kao Vučić i Đilas sam dobio 60% glasova. U stvari ne mora ni Nestorović (on je samo dokaz jer bez prisutnosti u medijima je dobio 5% glasova da ta opcija ima veliki potencijal). Treba bilo ko od mladih ambicioznih ljudi u politici da pokrene stranku za ulazak u BRIKS i da traži i dobije finansije od ambasade Kine i Rusije od 1 milijarde $ i da pokrene BRIKS TV i štampane medije koja će imati istu snagu i prisustnost kao Vučić i Đilas (potrebno je 1 milijarda $ za to, a to su minimalne pare za Kinu, a dobijaju veliki uticaj u centru Evrope). I onda će sama BRIKS opcija će imati 60% glasova na svakim izborima i počistiti drugosrbijance i EU fanatike Vučića i Đilasa jednom za svagda iz Srbije.
  • Б

    03.03.2024 06:10
    Романса
    Није ли то права романса? Понво су се срели након толико времена. Још да М.Захаровој поклони нешто, као пре...
  • 9

    03.03.2024 00:08
    Možda on
    Mi NE . Ali za primer neka pošlje sinove u Rusku vojsku
    kao dobrovoljce za okupaciju Ukrajine na prvu liniju fronta. To bi sigurno bilo protumačeno kao gest saradnje i unapređenja odnosa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija