Sreda, 28.02.2024.

14:19

Nemačka ambasada: Priština da osnuje Zajednicu srpskih opština

Priština bi trebalo da osnuje ZSO i da izbegne eskalacije na severu KiM, izjavio je danas ataše za kulturu, medije i komunikacije ambasade Nemačke u Prištini.

Izvor: Tanjug

Nemačka ambasada: Priština da osnuje Zajednicu srpskih opština
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

''Važno je približiti se srpskoj zajednici na KiM i uključiti je u procese. Ono što trenutno vidimo sa brzopletom implementacijom uredbe CBK-a je suprotno od inkluzivnog upravljanja. S obzirom na to da su i predsednik Vučić i premijer Kurti usmeno prihvatili sporazum i njegovu primenu pred visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, smatramo da je navedeni sporazum pravno obavezujući'', rekao je Kristijan Beteker, aludirajući na Osnovni sporazum i aneks o primeni. Nemačka abasada je izrazila žaljenje što je došlo do, kako je saopšteno, veoma ograničenog napretka u primeni Osnovnog sporazuma i aneksa. ''Nemačka nastavlja da čeka političku volju i neophodnu fleksibilnost obe strane za primenu sporazuma koji je zajednički dogovoren u Briselu i Ohridu'', rekao je Beteler. On je podsetio da je portparol EU Peter Stano rekao da Beograd i Priština neće napredovati na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ako ne budu napredovali u primeni prošlogodišnjeg sporazuma, kao i svih dogovora postignutih u okviru dijaloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

21 h

Podeli: